4 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021 - 23:35
No menu items!

Suedia/legislative: Victorie a stângii și ascensiune a extremei-dreapta

spot_img

Învins după opt ani la putere, premierul conservator Fredrik Reinfeldt și-a recunoscut înfrângerea

 

Stefan Lofven

Opoziția de stânga din Suedia a câștigat duminică alegerile parlamentare marcate de o ascensiune în forță a extremei-dreapta, informează AFP.

Rezultatele îi arată în frunte pe social-democrați cu 31,3% din voturi. Liderul acestora, Stefan Lofven, 57 de ani, s-a declarat, în fața simpatizanților săi reuniți la Stockholm, ”pregătit să exploreze posibilitatea de a forma un guvern”.

Fostul muncitor și sindicalist ar putea deveni premierul cu cel mai scăzut rezultat din istoria partidului său, iar posibila sa coaliție va fi departe de majoritatea absolută în parlament.

Principalul motiv îl reprezintă ascensiunea impresionantă a Democraților din Suedia (SD, extremă-dreapta) care devin a treia forță politică a țării cu aproape 12,9% din voturi, față de 5,7% în urmă cu patru ani.

Este un nou triumf pentru liderul acestora, Jimmie Akesson, 35 de ani, care a făcut din această formațiune cu mesaj împotriva imigranților, odinioară marginală în rândul electoratului, o forță care contează.

”În momentul de față, suntem stăpânii jocului”, a declarat el. ”Este evident că vor trebui să țină cont de noi pe viitor (…) Trebuie să guverneze țara și va fi dificil dacă (celelalte partide) nu sunt dispuse să discute cu noi”, a continuat Akesson.

”Nu va exista nicio cooperare cu ei. Să nu uităm că 87% dintre suedezi nu au votat pentru ei”, a replicat Stefan Lofven.

Potrivit estimărilor televiziunii publice SVT, SD vor avea 49 de parlamentari, față de 20 în prezent.

Social-democrații, Verzii și Partidul de Stânga vor deține 158 de mandate, iar cele patru partide din coaliția de centru-dreapta 142, mai scrie AFP.

C.A.