28.5 C
București
vineri, 19 august 2022 - 22:52
No menu items!

Suedia și Finlanda au semnat protocolul de aderare la NATO

spot_img

Suedia și Finlanda au semnat, marți, protocolul oficial pentru aderarea la NATO. După discuții intense la summitul NATO de la Madrid, inclusiv Turcia a fost de acord să sprijine aderarea acestora.

Ministrul suedez al Afacerilor Externe, Ann Linde, şi omologul său finlandez, Pekka Haavisto, au participat, luni ,la sediul din Bruxelles al NATO la ultimele discuţii, înainte ca marţi să fie semnate protocoalele de aderare şi să fie lansat procesul de ratificare în fiecare dintre statele membre ale Alianţei Nord-Atlantice.

„Este o zi istorică pentru Finlanda, Suedia, NATO și securitatea euro-atlantică. Finlanda și Suedia vor aduce contribuții puternice și importante pentru alianța noastră. Forțele noastre armate operează deja împreună, s-au antrenat și au acționat împreună de mulți ani. Securitatea Finlandei și Suediei este importantă pentru alianță, inclusiv în timpul procesului de ratificare. Mai mulți aliați au anunțat deja angajamente clare pentru securitatea Finlandei și Suediei, NATO și-a consolidat prezența în regiune. Este cel mai rapid proces de aderare din istoria NATO”, a spus Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, după semnarea protocoalelor de aderare.

Turcia şi-a dat acordul pentru lansarea acestei proceduri la summitul liderilor NATO de la Madrid, însă preşedintele Recep Tayyip Erdogan le-a reamintit celor două ţări nordice condiţiile ce trebuie respectate, potrivit Agerpres.

„Dacă îşi vor îndeplini sarcina, vom înainta (memorandumul) în parlamentul” turc în vederea adoptării sale, însă „dacă ele nu o vor face, este în afara oricărei discuţii să îl trimitem în parlament”, a atras el atenţia într-o conferinţă de presă.

                                                                                                                   Adina Silav

SURSA FOTO: Jens Stoltenberg/Twitter