8 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 22:31
No menu items!

Suedia recunoaște în mod oficial statul Palestina

spot_img

Cel puțin 112 țări din lume au recunoscut până în prezent statul Palestina

 Margot Wallstrom

Guvernul suedez de centru-stânga va recunoaște joi în mod oficial statul Palestina, Suedia devenind prima mare țară europeană care procedează la un astfel de demers, a afirmat ministrul de externe Margot Wallstrom, relatează agenția Reuters.

Premierul Stefan Lofven declara în octombrie în parlament că guvernul său social-democrat va face o promisiune manifest privind recunoașterea unui stat palestinian, fapt ce a atras critici din partea Israelului și a Statelor Unite ale Americii (SUA).

”Recunoașterea de astăzi este o contribuție la un viitor mai bun pentru o regiune caracterizată mult timp prin negocieri blocate, distrugere și frustrare”, a declarat Wallstrom în cotidianul Dagens Nyheter.

Palestinienii vor un stat al lor în Cisiordania, ocupată de către Israel, și în Fâșia Gaza, aflată sub controlul mișcării Hamas dar supusă unei blocade de către Israel, care să aibă capitala în Ierusalimul de Est, ocupat și anexat de către Israel, scrie sursa citată.

Demersul Suediei are drept scop sprijinirea palestinienilor moderați și aducerea statutului lor mai aproape de nivelul statutului Israelului în negocierile de pace, precum și de a le da speranțe tinerilor de ambele părți, susține Margot Wallstrom.

Adunarea Generală a ONU a aprobat recunoașterea de facto a statului Palestina în 2012, dar Uniunea Europeană și majoritatea țărilor din UE trebuie să-l recunoască însă în mod oficial.

”Țările membre ale UE și-au confirmat în 2009 disponibilitatea de a recunoaște statul Palestina la momentul potrivit. Noi suntem acum gata să fim primii. Sperăm că aceasta poate să le arate altora calea”, a afirmat șefa diplomației suedeze.

În pofida faptului că autoritățile palestiniene nu dețin controlul deplin al teritoriului lor și că țara nu are granițele stabilite, Palestina a îndeplinit criteriile dreptului internațional pentru recunoaștere, adaugă Margot Wallstrom.

”Împreună cu alte țări europene, precum și cu Statele Unite ale Americii și cu alte organizații regionale și internaționale, guvernul va acționa acum pentru susținerea negocierilor în scopul de a se ajunge la un acord final”, a mai spus dna Wallstrom.

Potrivit agenției France Presse, cel puțin 112 țări din lume au recunoscut până în prezent statul Palestina.

Conform Autorității palestiniene, numărul lor ar fi de 134, inclusiv șapte țări membre ale Uniunii Europene care ar fi recunoscut statul Palestina înainte de intrarea lor în UE: Republica Cehă, Ungaria, Polonia, Bulgaria, România, Malta și Cipru.

Margot Wallstrom