22.7 C
București
sâmbătă, 30 septembrie 2023 - 12:30
No menu items!

Suedia: Măsuri de securitate sporite în jurul sinagogilor și moscheelor

spot_img

Ministrul suedez de interne, Anders Ygeman a declarat pentru agenţia TT că are loc un dialog între Guvernul suedez şi grupările religioase pentru consolidarea măsurilor de securitate

Swedish_police

Poliţia suedeză a sporit luni măsurile de securitate în jurul sinagogilor şi moscheilor, ca urmare a atacurilor din Copenhaga de la sfârşitul săptămânii trecute, care au şocat Danemarca.

Ministrul suedez de Interne, Anders Ygeman a declarat pentru agenţia TT că are loc un dialog între Guvernul suedez şi grupările religioase pentru consolidarea măsurilor de securitate, relatează TheLocal.se.

„În scurt timp, poliţia îşi va spori prezenţa, dar pe o perioadă mai lungă de timp trebuie să lucrăm împreună cu grupările religioase pentru a ajuta toţi evreii care trăiesc în Suedia să se simtă în siguranţă”, a declarat el.

Liderul opoziţiei de centru-dreapta Anna Kinberg Batra a subliniat gravitatea atacurilor. „În ultimele săptămâni am asistat la câteva exemple de terorism şi extremism violent îndreptate, de asemenea, către ţinte evreieşti, şi acest lucru este foarte serios. Toată lumea trebuie să îşi poată practica credinţa fără să se teamă de violenţă”, a declarat ea pentru TT.

„Avem nevoie de o cooperare puternică la nivel european între guverne şi agenţii pentru a avea pregătită o acţiune clară în privinţa terorismului şi pentru a putea preveni mai bine radicalizarea”, a adăugat ea.

Între timp, poliţia din Copenhaga a confirmat că presupusul autor al dublului atac era cunoscut ofiţerilor. „Este un tânăr în vârstă de 22 de ani, născut în Danemarca, şi este cunoscut poliţiei pentru câteva infracţiuni”, se arată într-un comunicat.

Bărbatul, care a fost ucis de poliţie duminică, a încălcat de mai multe ori legea daneză cu privire la deţinerea de arme de foc, potrivit comunicatului, care nu oferă alte detalii.

Deşi poliţia nu i-a precizat numele, presa din Danemarca şi Suedia l-a identificat drept Omar Abdel Hamid El-Hussein. Potrivit presei, el are 22 de ani şi a fost eliberat din închisoare în urmă cu doar două săptămâni, după ce a ispăşit o pedeapsă pentru atac în formă agravată. Comunicatul poliţiei adaugă că investigaţia se concentrează pe activitatea bărbatului înainte, în timpul şi după atacuri.

Tânărul a ucis sâmbătă după-amiaza un regizor, iar în noaptea de sâmbătă spre duminică un evreu, în cele mai sângeroase atentate teroriste înregistrate în Danemarca în ultimii 20 de ani. Cinci ofiţeri de poliţie au fost răniţi, de asemenea, în cele două atacuri.

Danemarca este în stare de şoc după aceste atacuri. Premierul Helle Thorning-Schmidt a depus flori la sinagogă, scena celui de-al doilea atac şi a transmis un mesaj de solidaritate cu minoritatea evreiască. Totodată, ea a calificat atacurile drept „terorism”, în timp ce comunitatea internaţională a condamnat aceste acte.

R.D.