21.2 C
București
marți, 3 octombrie 2023 - 20:01
No menu items!

Suedia își întărește apărarea pe insula strategică Gotland după amenințările repetate ale Rusiei

spot_img

​Guvernul de la Stockholm și Forțele Armate ale Suediei și-au intensificat eforturile de a întări apărarea insulei Gotland din sudul țării, în urma amenințărilor repetate ale Rusiei, relatează Euractiv.

Capacitatățile militare sunt întărite de urgență pe insulă iar forțele armate suedeze plănuiesc un exercițiu care va dura o lună, potrivit cotidianului suedez Aftonbladet.

Insula Gotland, situată la jumătatea distanței dintre exclava rusă Kaliningrad și Sankt Petersburg, este considerată o locație semnificativă din punct de vedere strategic în regiunea Mării Baltice.

Prin urmare, insula este deosebit de vulnerabilă la amenințările militare și la potențiale atacuri din partea Rusiei.

„Este evident că locația geografică a Gotlandului este absolut crucială atunci când vine vorba de apărarea Europei, de apărarea Suediei și de amenințarea din partea Rusiei”, a declarat general-locotenentul american Erik Peterson, comandant adjunct al armatei la Pentagon, pentru ziarul suedez Svenska Dagblade.

Forțele Armate ale Suediei au început să-și intensifice operațiunile pe Gotland la începutul lunii trecute, după ce guvernul a aprobat desfășurarea artileriei grele pe insulă.

„Gotland este o zonă foarte importantă din punct de vedere strategic în caz de criză sau război. Decizia guvernului oferă Forțelor Armate Suedeze condiții mai bune pentru a-și îndeplini misiunea pe Gotland”, a declarat ministrul Climei și Mediului Annika Strandhäll la momentul respectiv.

Statul Major al Forțelor Armate Suedeze estimează că riscul ca Rusia să atace militar Suedia este scăzut, dar nu poate fi exclus cu totul.

„Rusia a coborât pragul de utilizare a forței militare pentru a obține ce-și dorește. De aceea nu putem exclude amenințările rusești”, a declarat la începutul acestei săptămâni Jonas Haggren, șeful Statului Major de la Stockholm.în programul special al SVT privind NATO.

Suedia, așteptată să intre în NATO

Este așteptat ca Suedia și Finlanda învecinată să aplice pentru a adera la NATO în perioada următoare, o decizie pentru cele două țări scandinave cunoscute pentru politicile lor de neutralitate din cauza proximității Rusiei.

Un sondaj realizat la începutul lunii martie arată că, pentru prima dată în istoria Suediei, majoritatea cetățenilor susțin intrarea în NATO în contextul războiului de agresiune declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.

Moscova a amenințat în mod repetat cele două țări cu „repercusiuni” în cazul în care vor decide să aplice pentru aderarea la Alianța Nord-Atlantică.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat săptămâna trecută că Finlanda și Suedia vor putea să intre rapid în NATO, dacă solicită acest lucru.

                                                                                                                   Adina Silav