15.4 C
București
miercuri, 4 octombrie 2023 - 4:02
No menu items!

Suedia, ajutată de vecini, după ce 99% din terapiile intensive au fost ocupate de pacienți covid

spot_img

Finlanda și Norvegia au oferit asistență medicală Suediei, deoarece al doilea va al pandemiei a devenit atât de sever, încât personalul clinic și capacitatea de terapie intensivă au fost depășite în unele zone, relatează Financial Times.

Suedia nu a cerut în mod oficial ajutor extern, dar autoritățile din Stockholm au solicitat asistență armatei țării și ar putea primi ajutor din regiunile mai puțin afectate.

„Nu am primit o cerere oficială de ajutor, dar evaluăm zilnic cum arată situația spitalului și suntem, desigur, gata să ajutăm Suedia dacă putem”, a declarat Kirsi Varhila, secretar permanent la ministerul social al Finlandei afaceri și sănătate, a declarat ziarului Svenska Dagbladet.

Omologul ei din Norvegia, Maria Jahrmann Bjerke, a declarat pentru radiodifuzorul de stat NRK că țările nordice au încheiat un acord de cooperare care a permis partajarea asistenței medicale la scurt timp. „Dacă autoritățile suedeze vor apela la noi pentru asistență, am avea o atitudine pozitivă față de aceasta”, a spus ea.

Suedia a raportat 1.400 de decese Covid în ultima lună, comparativ cu aproximativ 100 în Norvegia și 80 în Finlanda, fiecare dintre acestea având jumătate din populație. Suedia raportează decesele diferit față de restul Europei, ceea ce face dificilă cunoașterea exactă a nivelului lor, dar analiștii dcred că ar putea fi mai mari decât vârful lor din aprilie.

Regiunea Stockholm a avertizat miercuri că 99% din paturile sale de terapie intensivă erau pline, în timp ce sindicatele din domeniul sănătății au avertizat că un număr mare de lucrători renunță, deoarece infecțiile, internările și decesele continuă să crească. Aproximativ 3.600 de personal de sănătate au renunțat în regiunea Stockholm de la începutul pandemiei, potrivit radiodifuzorului de stat SVT, cu aproximativ 900 mai mult decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut.

Articolul integral pe Financial Times