3.5 C
București
marți, 7 decembrie 2021 - 1:53
No menu items!

Suceava: O tânără de 19 ani cântăreşte doar 16 kilograme, fiind hrănită de mamă doar cu lapte

spot_img

tanara-suceava

O tânără de 19 ani, din judeţul Suceava, cântăreşte doar 16 kilograme, după ce a fost hrănită doar cu lapte şi apă cu zahăr de către mama sa, care are schizofrenie, medicii Spitalului “Sfânta Maria” din Iaşi, unde a ajuns fata, afirmând că aceasta a menţinut-o în stadiul de bebeluş.

Tânăra, în vârstă de 18 ani şi 11 luni, are o înălţime de 118 centimetri, cât măsoară un copil de 6-7 ani, şi are o greutate de doar 16 kilograme, relatează Mediafax

Fata a ajuns la Spitalul “Sfânta Maria” din Iaşi, medicii afirmând că are grave carenţe alimentare şi retard psihic cauzat de relaţia nefirească avută cu mama ei, care a menţinut-o cu forţa la stadiul de bebeluş, dar şi de lipsa unei alimentaţii adecvate.

Potrivit medicilor, fata, care a fost hrănită de către mamă doar cu lapte şi apă cu zahăr, s-a dezvoltat ca un copil de 6-7 ani şi se exprimă ca unul de 3 ani. Ea are dinţii distruşi, nu i-a crescut părul, nu socializează.

Fata mai are o soră geamănă, care s-a dezvoltat normal, având 160 de centrimetri şi 50 de kilograme, şi este integrată în comnunitate.

“Este o relaţie toxică. Mama a abordat-o ca pe un sugar şi ea a rămas în această legătură. Nu cred că e vorba de dragoste, ci efectiv de o dependenţă, o nevoie de a fi impreună, tocmai pentru ca ea (mama fetei – n.r.) să nu îşi urmeze tratamentul pentru schizofrenie. Dacă s-ar fi întrerupt această legătură profundă, dar nocivă, între mamă şi copil, poate că fetiţa s-ar fi dezvoltat normal. Dovada: sora ei geamană, care merge la şcoală, socializeaza, a evoluat fizic şi psihic normal”, a declarat şeful Clinicii V de Pediatrie a Spitalului “Sfânta Maria” din Iaşi, Marin Burlea.

Sora mai mare a fetei, care îi este însoţitor şi stă cu aceasta în spital, oferă explicaţii halucinante, spunând că sora sa este de vină pentru situaţia în care se află întrucât a refuzat să mănânce.

“A refuzat mâncarea, a mâncat numai lapte, a refuzat îngrijirea, nu a vrut să colaboreze cu familia. Am încercat supă măcar, ceva lichid, dar refuza mereu. Medicul şi asistentul social ştiau, da, ştiau că mănâncă numai lapte. Nu ne-a îndrumat concret la medic”, spune sora fetei.

La rândul lor, autorităţile recunosc că ştiau despre acest caz şi, mai mult, fata, care este încadrată în grad de handicap, este evaluată periodic de către o comisie.

“Ştiu că de mică nu primeşte altceva. Chiar este menţionat că se alimentează cu lapte. Toata lumea s-a mirat cum de reuşeşte să traiască. Doctoriţa din comisie şi-a făcut cruce. Nu era în atribuţiile mele să o iau să o duc la spital”, a declarat Cristina Haica, asistent social în comuna Moldoviţa din judeţul Suceava, unde locuieşte fata.

A.V.