24.2 C
București
sâmbătă, 13 aprilie 2024 - 18:29
No menu items!

Sub gheaţa din Antarctica a fost descoperit un lanț muntos

spot_img

Antarctica_Mountains_and_Ice

Cercetătorii britanici au descoperit sub gheaţa din Antarctica un lanţ muntos care se întinde pe o suprafaţă mai mare decât cea a Marelui Canion american, informează ibtimes.com.

Cercetătorii de la Newcastle University au realizat recent harta Munţilor Subglaciali Ellsworth, aşa cum au fost denumiţi, utilizând un radar care poate penetra gheaţa antarctică şi de datele furnizate de sateliţi. În urma cercetării zonei cu ajutorul unei aeronave de mici dimensiuni, dar şi cu snowmobile s-a constatat că, sub peisajul îngheţat se află o vale adâncă de 2.896 de metri, lată de 24 de km şi lungă de aproximativ 300 de km.

„Acest lucru demonstrează cât de puţin cunoaştem despre suprafaţa propriei noastre planete. Descoperirea şi explorarea unor peisaje ascunse, necunoscute până atunci, este încă posibilă şi captivantă, chiar şi în zilele noastre”, a declarat Neil Ross, coordonatorul studiului, citat de ibtimes.com.

Mega-canionul s-a format, conform oamenilor de ştiinţă, atunci când Antarctica s-a rupt de restul suprafeţei terestre, cu 80 de milioane de ani în urmă. Când suprafaţa de pământ desprinsă a ajuns la Polul Sud şi temperaturile au scăzut foarte mult, au apărut gheţarii care au sculptat terenul şi mai mult, creând şanţuri şi fisuri.

C.A.