19.2 C
București
sâmbătă, 30 septembrie 2023 - 3:17
No menu items!

SUA/alegeri: Republicanii preiau controlul asupra Senatului

spot_img

Republicanii şi-au construit victoria obţinând cele şase mandate de care aveau nevoie pentru a prelua controlul Senatului

alegeri, vot - sua

Republicanii au obţinut marţi majoritatea în Senatul american, în alegerile de la jumătatea mandatului, reducând câmpul de acţiune al preşedintelui Barack Obama în ultimii doi ani la Casa Albă și au păstrat controlul Camerei Reprezentanților în alegerile parțiale la jumătate de mandat, potrivit proiecţiilor televiziunilor, informează AFP.

Republicanii şi-au construit victoria obţinând cele şase mandate de care aveau nevoie pentru a prelua controlul Senatului, dominat de către democraţi din 2006.

În Virginia de Vest (estul SUA), republicanul Shelley Capito a învins-o pe rivala sa democrată Natalie Tennant.

În statul Arkansas (sud), Tom Cotton, un fost soldat în Irak și Afganistan, a câștigat locul actualului democrat Mark Pryor în ciuda sprijinului fostului președinte american Bill Clinton.

Mai mult simbolic, liderul minorității republicane din Senat, Mitch McConnell, și-a păstrat locul învingând-o cu ușurință pe Alison Lundergan Grimes, în timp ce sondajele arătau un rezultat strâns.

Încă un George Bush, George P. Bush, strănepotul şi nepotul celor doi preşedinţi americani cu acelaşi nume, a fost ales marţi în Texas (sud) în postul de „land commissioner”, o funcţie puţin cunoscută dar puternică.

O republicană în vârstă de 30 de ani, Elise Stefanik, a devenit marţi seara cea mai tânără femeie aleasă în Congresul Statelor Unite, în care va reprezenta statul New York. Elise Stefanik a lucrat la Casa Albă în perioada fostului preşedinte George W. Bush (2001-2009). Tânăra va reprezenta o circumscripţie din nordul statului New York în Camera Reprezentanţilor.

Ea l-a învins pe candidatul democrat, un producător de film, în alegerile de jumătate de mandat în urma cărora republicanii îşi păstrează majoritatea în Camera Reprezentanţilor (pe care o dețin din 2010) şi preiau controlul în Senat.

Opoziția republicană ar obține 242 de locuri față de 193 pentru democrați, potrivit canalului de televiziune NBC, în timp ce marja lor ar fi mai strânsă potrivit CBS (226 contra 209).