2.4 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021 - 15:42
No menu items!

SUA vor să vândă Irakului obuze în valoare de 600 de milioane de dolari

spot_img

Acordul confirmă creşterea susţinerii americane pentru Bagdad, pe fondul intensificării luptelor din Irak

irak - armata

Statele Unite intenţionează să vândă Irakului obuze antitanc în valoare de 600 de milioane de dolari, în vederea consolidării armatei irakiene, pe fondul ofensivei declanşate de islamiştii din gruparea Stat Islamic (SI), informează AFP.

Proiectul intervine în urma deciziei privind accelerarea vânzărilor de arme, printre care rachete Hellfire, rachete pentru elicoptere, armament şi muniţii, către forţele irakiene care încearcă să respingă atacurile combatanţilor din SI în nordul şi vestul ţării.

Contractul de vânzare cuprinde 46.000 de obuze antitanc destinate tancurilor de fabricaţie americană A1 Abrams, precum şi ajutor logistic şi tehnic, au anunţat oficiali americani.

Acordul confirmă creşterea susţinerii americane pentru Bagdad, pe fondul intensificării luptelor din Irak, unde forţele guvernamentale şi combatanţii kurzi participă la confruntări împotriva grupării Stat Islamic pe mai multe fronturi.

Acest acord face parte din proiectul nostru privind livrarea de echipament de apărare guvernului irakian pentru luptele împotriva SI

Marie Harf,

adjunctul purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat

Departamentul de Stat a aprobat luni proiectul privind vânzarea de arme către Irak, iar Congresul are la dispoziţie 30 de zile pentru eventuale obiecţii, urmând ca, ulterior, acordul să fie validat.

Pentagonul a livrat deja Irakului în cursul acestui an muniţii şi arme în valoare de aproximativ 650 de milioane de dolari, inclusiv obuze antitanc, mitraliere, grenade şi alte arme, a precizat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, amiralul John Kirby, într-o conferinţă de presă.

Statele Unite au accelerat, de asemenea, livrarea a aproximativ 1.100 de rachete antitanc Hellfire, iar Bagdadul a solicitat alte 800 de rachete, care urmează să fie trimise în noiembrie, a adăugat Kirby.

De la lansarea ofensivei grupării Stat Islamic în vestul şi nordul Irakului, Guvernul de la Bagdad a solicitat cumpărarea a mii de rachete de acest tip, care sunt lansate de avioane AC-208 Cessna Caravan. Rachetele, care au o încărcătură explozivă de aproximativ 10 kilograme, pot distruge tancuri şi vehicule blindate.