9.3 C
București
duminică, 17 octombrie 2021 - 10:26

SUA va avea un răspuns puternic în faţa unui eventual test nuclear nord-coreean

spot_img

Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a declarat în cursul zilei de luni faptul că Statele Unite vor avea un răspuns puternic în faţa unui eventual test nuclear nord-coreean. Declaraţia vine la doar câteva zile după ce Coreea de Nord a încercat să lanseze o rachetă cu rază medie de acţiune.

Coreea de Nord a efectuat un al patrulea test nuclear în ianuarie şi a lansat o rachetă cu rază lungă de acţiune luna următoare, ambele instanţe încălcând rezoluţiile Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite.

Sancţiunile ONU care încearcă să întrerupă fluxul de fonduri ce alimentează programul nuclear al Coreei de Nord au fost aprobate unanim de Consiliul de Securitate în martie, pe baza unei rezoluţii comune dintre Statele Unite ale Americii şi China.

Vom avea un răspuns puternic în faţa unui eventual test nuclear nord-coreean. Astfel de acţiuni din partea Coreei de Nord sunt inacceptabile. Vom lua în considerare o varietate de posibilităţi, însă un răspuns concret este prematur. – Antony Blinken

Experţii se aşteaptă la un al cincilea test din partea Coreei de Nord, cel mai probabil înainte de congresul din mai, ca urmare a încercării eşuate de vineri.

Octavian Cătuşanu