3.9 C
București
marți, 7 decembrie 2021 - 20:12
No menu items!

SUA trimit avioane de luptă în Europa, după alipirea Crimeei la Rusia

spot_img

USAF_F-16

SUA reacționează dur față de alipirea Crimeei la Rusia. Vicepreședintele american Joe Biden a declarat că vor fi trimis avioane de luptă F-16 în Europa.

Joe Biden, vicepreședintele SUA, a declarat, marți, că referendumul din Crimeea este ilegal. Biden se află în Polonia, unde s-a întâlnit cu premierul Donald Tusk, pentru a discuta criza din Ucraina.

“Ne afirmăm convingerea despre situația din Ucraina. Cei din Ucraina și-au exprimat curajul și au muncit foarte mult pentru aspirațiile lor, un viitor lipsit de oligarhi, dar liderii ruși au răspuns cu o soluție militară. Tensiunile din Ucraina ne arată că referendumul din Crimeea a fost ilegal și ilegitim, a fost respins de aproape întreg mapamondul, iar astăzi vedem că urmează pași pentru anexarea Crimeei. Noi și Polonia condamnăm acest referendum. Rusia a oferit mai multe motive pentru ce a făcut, dar toată lumea a văzut că acțiunile Rusiei sunt împotriva logicii. Polonia a arătat că se pot face progrese nu prin violență. 13 din cele 15 țări din Consiliul de Securitate al ONU au declarat ilegitim referendumul, China s-a abținut, Rusia a rămas singură. Rusia se confruntă cu o izolare conomică și politică, va crește această izolare în viitorul apropiat. Vor fi sancțiuni suplimentare luate în viitor.

Am discutat cu premierul Tusk, vom impune sancțiuni împotriva Rusiei și susținem, în același timp, guvernul din Ucraina. SUA vor acorda 1 miliard de dolari și vom sprijini alegerile libere. Am discutat cu premierul cum vom sprijini Ucraina. Ne-am reafirmat angajamentul ca partener NATO, suntem unii lângă alții, suntem aliați în această luptă pe care o ducem. Această criză va face NATO mai puternică ca niciodată. Președintele Obama și cu mine ne-am asumat articolul 5 din Carta NATO și luăm în serios angajamentul nostru, care este de nezdruncinat, de aceea am trimis 12 avioane în Polonia. Am luat în considerare și protejarea spațiului aerian din Estonia, Letonia și Lituania, unde voi merge mâine. Vom continua aceste măsuri, iar NATO, ca alianță militară, ne încurajează să ne protejăm partenerii. Ne vom extinde antrenamentele comune împtrună cu armata poloneză și ceilalți parteneri din NATO, propria apărare este în apărarea noastră. Apreciem și angajamentul față de scutul antirachetă, ne-am îndeplinit, până acum, toate angajamentele”, a declarat vicepreședintele SUA, Joe Biden.

C.A.