4 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021 - 1:24
No menu items!

SUA trimit 175 de pușcași marini în România, ca parte a forței de intervenție

spot_img

 puscasi marini sua

Pentagonul a anunțat miercuri că că va suplimenta până la 675 numărul de puscași marini din forța sa de intervenție pentru situații de criză dislocată în Europa, prin trimiterea altor 175 de militari la o bază din România în apropiere de Marea Neagră, într-un moment de tensiuni generate de anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia, informează Reuters.

Puscasii marini fac parte dintr-o forță de răspuns pentru situații de criză staționată la baza aeriană Moron din Spania și destinată inițial pentru operațiuni în Africa, deși ei pot fi trimiși oriunde, a declarat un purtător de cuvânt al Pentagonului.

Decizia de a suplimenta numărul puscașilor marini dislocați în România a fost luată anul trecut, înainte de criza actuală, a precizat el.

Marți însă, au apărut informații că generalul Philip Breedlove, comandantul suprem al forțelor aliate din Europa, ia în considerare trimiterea unei nave de război a Statelor Unite în Marea Neagră în următoarele zile, pentru a-i reasigura pe aliații NATO și pentru a efectua exerciții cu partenerii.

Colonelul Steve Warren, un purtător de cuvânt al Pentagonului, a confirmat că Departamentul american al Apărării intenționează să trimită o navă în Marea Neagră. El nu a exclus efectuarea de exercitii militare impreunăi cu marina ucraineană, dar a adăugat că programul de activități ale navei nu a fost încă decis.

„Acest lucru are scopu de a-i asigura pe aliații noștri asupra angajamentului nostru în regiune… El este un rezultat direct al situației actuale din Ucraina”, a declarat Warren jurnaliștilor.

Însă Warren a sunbliniat că decizia de a trimite 175 de pușcași marini la baza militară Mihail Kogălniceanu din România, situată în apropiere de portul Constanța de la Marea Neagră, a fost luată înainte ca Rusia să ia controlul peninsulei ucrainene Crimeea.
Aproximativ 265 de pușcași marini sunt deja staționați la baza din România ca parte a Forței rotative a Mării Negre ce conduce antrenamente și alte exerciții pentru a contribui la dezvoltarea capacității militare a partenerilor din regiune.

Alte forțe americane sunt de asemenea staționate la baza din România, devenită un nod de transport pentru echipamentele și soldații americani care se reîntorc din Afganistan, ca urmare a deciziei de a închide centrul de tranzit de la Manas în Kârgâzstan.

Pentru a putea caza aceste trupe suplimentare, oficialii americani în România au solicitat și primit permisiunea de la guvern de a avea până la 600 de pușcași marini în țară la un moment dat, a spus Warren, citat de Reuters.

El a precizat că intenția este de a menține Forța rotativă a Mării Negre de aproximativ 300 de pușcași marini și 175 pentru forța de intervenție, plus ceva “spațiu de trecere” pentru personal suplimentar când rotația trupelor în țară se suprapune cu cele care pleacă. Forța de la Marea Neagră ar urma să efectueze o astfel de rotație în curând, a mai spus el.

Cei 175 de pușcași marini suplimentari trimiși în România vor veni de la baza americană Camp Lejeune, în Carolina de Nord și vor fi atașați unității de infanterie marină “Special Purpose Marine Air-Ground Task Force — Crisis Response” (SP MAGTF-CR), care a fost creată în urma atacului asupra consulatului SUA din Benghazi, Libia.

“Acest lucru, sincer, nu este în legătură cu situația actuală din Ucraina”, a spus Warren.”Ei aparțin Africom (Comandamentul SUA pentru Africa) și scopul lor este de a putea răspunde la situații de criză în întreaga regiune”.

Noii pușcași marini vor extinde dimensiunea forței de răspuns la criză de la 500 la 675.

C.A.