2 C
București
sâmbătă, 27 noiembrie 2021 - 8:24
No menu items!

SUA sunt sceptice în privinţa inventarului armelor chimice ale Siriei

spot_img

 arme chimice

Statele Unite continuă să verifice exactitatea inventarului armelor chimice transmis de Siria comunității internaționale, dar și programul ei de distrugere a acestui arsenal, a precizat marți ambasadoarea americană la ONU, citată de AFP.

„Rămâne încă mult de lucru pentru a se asigura că lista de situri oficiale transmisă de guvernul sirian este completă și procesul este pe drumul cel bun, mai ales faza de distrugere, care pare a fi foarte complicată”, a subliniat Samantha Power, după o reuniune a Consiliului de Securitate consacrată armelor chimice siriene.

Siria a transmis Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) un document de 700 de pagini în care guvernul lui Bashar al-Assad se angajează să distrugă în totalitate stocul de 1.000 de tone de agenți chimici și de 290 de tone de arme chimice din țară.

Experții americani continuă sa studieze acest document „extrem de tehnic”, a completat Power.

La finalul lunii octombrie, toate armele chimice siriene au fost puse sub sigiliu și siturile de producție declarate inutilizabile de OIAC.

Statele Unite au salutat punerea sub sigiliu, estimând că arsenalul chimic ar putea fi distrus în termenul prevăzut, până la sfârșitul lunii iunie anul viitor, însă ambasadoarea SUA a subliniat că „după ani de relații cu acest regim, ani de minciuni în alte contexte și, desigur, o mulțime de promisiuni nerespectate în timpul acestui război, Statele Unite rămân natural sceptice”.

Power a reiterat că Bashar al-Assad nu are legitimitatea să conducă Siria, în ciuda promisiunii sale de a distruge toate armele chimice.

„Un om care își gazează poporul și folosește (rachete de tip)Scud și toate formele de teroare împotriva poporului nu își are locul pentru a se ocupa de poporul său. Acest acord îi retrage lui Assad și forțelor sale o armă pe care au folosit-o pentru a avea avantaj militar”, a subliniat Power.

C.A.