7.7 C
București
luni, 29 noiembrie 2021 - 22:28
No menu items!

SUA: Statul federal, constrâns să îşi înceteze activităţile. Senatul a RESPINS din nou proiectul bugetului

spot_img

 senatul-american

Senatul american a respins luni seară, cu două ore şi jumătate înaintea unui eventual blocaj guvernamental, un nou proect de lege a bugetului adoptat cu puţin timp înainte de Camera Reprezentanţilor. Casa Albă le-a ordonat agenţiilor federale americane, luni, cu puţin timp înainte de miezul nopţii (07.00 ora României), să îşi înceteze activităţile, Congresul nereuşind să voteze un buget înaintea orei limită, informează Mediafax.

UPDATE 07:00 Statul federal este constrâns să îşi înceteze activităţile, în lipsa unui buget în SUA

“Din nefericire, nu avem o indicaţie clară potrivit căreia Congresul va acţiona la timp pentru ca preşedintele să semneze o rezoluţie bugetară până la sfârşitul zilei de mâine, 1 octombrie 2013”, a anunţat Sylvia M. Burwell, directoarea biroului răspunzător de buget al Casei Albe.

“Agenţiile trebuie, prin urmare, să îşi execute planurile pentru o încetare ordonată a activităţilor în absenţa bugetului”, a explicat ea.

Peste 800.000 de funcţionari federali consideraţi neesenţiali dintr-un total de peste două milioane, ar trebui să intre în concediu forţat fără plată începând de marţi dimineaţa. Efectivele administraţiei se vor reduce la minimul vital, unele agenţii urmând să funcţioneze cu doar 5 la sută din effective, mai scrie Mediafax.

Executivul american nu a putut decât să constate impasul în care se afla Congresul luni seara, în apropierea începutului exerciţiului bugetar 2014, marţi la miezul nopţii (07.00 ora României), şi înaintea căruia Congresul a aprobat credite pentru a se asigura că statul federal poate funcţiona normal.

După două respingeri, luni, de către Senatul american a unor proiecte de lege finanţate şi elaborate de Camera Reprezentanţilor, liderii republicani au anunţat luni seara că vor vota încă o dată, în cursul nopţii, un text considerat inacceptabil de democraţi, deoarece distruge legea privind reforma sistemului de sănătate a lui Barack Obama.

UPDATE 06:44 SUA vor continua să emită vize şi după un eventual blocaj al statului federal

Serviciile consulare americane vor continua, într-o primă fază, să emită vize străinilor doritori să intre în Statele Unite, chiar şi în cazul unui blocaj al statului federal luni seară, a asigurat Departamentul de Stat.

“Activităţile biroului de afaceri consulare vor continua local şi în străinătate, ceea ce înseamnă că vor continua să livreze vize şi paşapoarte”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei americane, Jennifer Psaki.

Sute de mii de funcţionari americani nu ştiu dacă marţi dimineaţă vor sta acasă, soarta lor depinzând de un eventual acord în ultimul moment al Congresului pentru a evita un blocaj al statului federal.

Însă Psaki a asigurat că ministerul său, într-o primă fază, va fi puţin afectat de blocajul serviciilor publice.

“Dacă va exista un blocaj guvernamental, activităţile Departamentului de Stat şi ale (agenţiei federale de ajutor internaţional) USAID vor putea continua în mod limitat pentru o perioadă scurtă”, a declarat Psaki, în special din cauza faptului că bugetul pentru anul 2012-2013 a fost alocat în totalitate de abia în martie.

Printre altele, a argumentat Psaki, “Departamentul de Stat şi USAID sunt agenţii de securitate naţională care vor lua măsuri pentru a continua munca în interes naţional, chiar şi în cazul închiderii şi reducerii personalului”.

Aceasta a precizat că vizita prevăzută a secretarului de Stat John Kerry, începând de marţi în Japonia şi Indonezia, se va desfăşura în continuare.

Statele Unite dispun de cea mai mare reţea diplomatică şi consulară a planetei, cu aproximativ 270 de posturi şi un total de 70.000 de funcţionari sau contractanţi.

Senatul SUA respinge proiectul de buget cu două ore înainte de blocajul sistemului public

Cei 54 de senatori democraţi s-au opus textului care amâna intrarea în vigoare a legii privind sistemul de sănătate a lui Barack Obama şi care constituie a treia tentativă a republicanilor.

“Albert Einstein spunea, definind prostia, că aceasta constă în a face acelaşi lucru iar şi iar crezând că vei obţine un rezultat diferit”, a ironizat liderul majorităţii democrate Harry Reid. Republicanii “şi-au pierdut capul”, a declarat el.

Responsabilitatea revine acum la Camera Reprezentanţilor şi la preşedintele său John Boehner, care nu a anunţat că va depune un proiect de lege bugetară care să nu afecteze legea sistemului de sănătate.

Dacă cele două camere ale Congresului nu vor vota un text identic până la începutul noului an bugetar, luni la miezul nopţii (marţi 07:00, ora României), 800.000 de funcţionari federali din cei peste două milioane ar putea intra în concediu fără plată, începând de marţi dimineaţă pentru o perioadă nedeterminată.

Militarii şi serviciile esenţiale ale securităţii naţionale nu vor fi afectate.

Cele două camere ale Congresului au aprobat fiecare anterior un text care garanta că militarii vor fi plătiţi la timp, fără întârziere, orice s-ar întâmpla.

C.A.