10.1 C
București
sâmbătă, 16 octombrie 2021 - 4:04

SUA riscă să intre pentru prima dată în istorie în insolvenţă

spot_img

Într-o criză fără precedent, guvernul american ar putea rămâne fără bani lichizi în următoarele săptămâni, în cazul în care Congresul nu majorează limită până la care se poate împrumutat statul. Intrarea în incapacitate de plată ar fi catastrofală pentru pieţele financiare şi pentru economie și ar duce la amânarea plății salariilor şi a beneficiilor sociale, pentru milioane de americani.

Senatul Statelor Unite urmează să voteze, joi dimineaţă, aprobarea un proiect de lege a bugetului, pentru a evita ca de vineri să se întrerupă finanțarea guvernului federal, a anunţat liderul democrat Chuck Schumer, transmite AFP.

Janet Yellen, secretarul Trezoreriei SUA a făcut un apel disperat către Congres, pentru a cere majorarea pragului de îndatorare a Americii, însă republicanii s-au opus, până acum, la creşterea limitei până la care se poate împrumuta guvernul de la Washington.

„Congresul trebuie neapărat să extindă limita de împrumut. Dacă nu, America va intra în insolvență pentru prima dată în istorie”, a declarat Yellen.

„Încrederea în Statele Unite va avea de suferit. Ar fi un dezastru pentru economia americană, pentru piețele financiare mondiale și pentru milioane de familii”, a mai adăugat secretarul Trezoreriei SUA.