SUA. Restricții eliminate la deținerea armelor de foc

Senatul SUA a respins, luni, toate cele patru propuneri legislative de restricţionare a regimului armelor de foc, înaintate ca răspuns la masacrul de la clubul de noapte Pulse, din Orlando.

Senatul american, dominat de republicani, a respins o serie de propuneri legislative, două iniţiate de democraţi şi două de republicani, care ar fi extins verificările antecedentelor infracţionale şi psihiatrice înainte de vânzarea unei arme de foc, informează BBC News Online, citată de Mediafax. Decizia vine la puțin timp de la cel mai sângeros atac armat din istoria Statelor Unite, revendicat de rețeaua teroristă ISIS.

O propunere iniţiată de Charles Grassley, senator republican pentru Iowa, preşedintele Comisiei juridice a Senatului, avea scopul de a creşte finanţarea pentru verificarea antecedentelor şi ar fi făcut mai clare restricţiile aplicabile persoanelor cu probleme de sănătate mintală.

Un proiect de lege, iniţiat de Dianne Feinstein, din partea Partidului Democrat, propunea ca persoanele aflate pe lista suspecţilor de legături cu organizaţii teroriste să nu aibă dreptul să cumpere arme de foc.

Un alt proiect de lege, propus de democratul Chris Murphy, ar fi extins verificările antecedentelor în cazul vânzărilor de arme pe internet şi la spectacole cu arme.

O altă propunere, iniţiată de tabăra republicană, de senatorul John Cornyn, ar fi permis autorităţilor să blocheze până la trei zile vânzarea unei arme către o persoană suspectată de implicare în activităţi de natură teroristă.

Emanuel Stan

NICIUN COMENTARIU