SUA: Plângere împotriva președintelui Barack Obama privind programul NSA

obama-spionaj

Un viitor candidat la Casa Albă în 2016, senatorul republican Rand Paul, a depus miercuri o plângere în nume colectiv împotriva președintelui american Barack Obama, din cauza programului de supraveghere al comunicațiilor realizat de Agenția de Securitate Națională (NSA), relatează joi AFP.

„Există un număr foarte mare și în creștere de proteste în țară din partea oamenilor indignați de faptul că (NSA) le monitorizează comunicațiile fără un mandat de la un judecător și fără ca împotriva lor să existe vreo suspiciune”, a afirmat Rand Paul în fața unui tribunal federal din Washington.

Rand Paul este unul dintre congresmenii cei mai critici față de diferitele programe de supraveghere electronică ale NSA, după dezvăluirile făcute de fostul tehnician CIA, Edward Snowden.

Acțiunea sa în justiție, semnată și de activistul Tea Party Matt Kibbe de la Freedomworks, a fost făcută în numele tuturor celor care ‘sunt sau au fost clienți, utilizatori sau abonați ai unui serviciu de telefonie din Statele Unite din 2006’, în teorie, sute de milioane de persoane, se menționează în plângere. Nu se cunoaște încă dacă acțiunea este considerată valabilă de către justiție, și, în plus, dacă va ajunge la Curtea Supremă.

Programul vizat este cel al colectării de metadate ale tuturor apelurilor telefonice efectuate în Statele Unite: numărul apelat, durata și ora apelurilor, însă nu și înregistrarea conversațiilor.

C.A.

NICIUN COMENTARIU