joi, 25 februarie 2021 - 14:51

SUA: Persoanele care au primit două doze de vaccin scapă de carantină

E oficial: persoanele care au primit cursul complet de vaccinuri Covid-19 pot sări peste carantina standard de 14 zile după ce au intrat în contact cu persoane infectate, atâta timp cât rămân asimptomatice, au recomandat oficialii din domeniul sănătății publice din SUA, citați de The Guardian.

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au declarat miercuri târziu că s-a demonstrat că vaccinurile previn Covid-19 simptomatic, considerat că joacă un rol mai mare în transmiterea virusului decât boala asimptomatică.

Beneficiile individuale și societale ale evitării carantinei inutile pot depăși riscul potențial, dar necunoscut de transmitere (în rândul persoanelor vaccinate)”, a spus CDC.

Între timp, Anthony Fauci, cel mai mare expert în boli infecțioase al națiunii, a declarat că se așteaptă ca ritmul vaccinării să crească dramatic până în aprilie, a declarat el pentru emisiunea Today de la NBC.

„Până vom ajunge în aprilie”, va fi „sezon deschis, și anume practic toată lumea și oricine din orice categorie ar putea începe să se vaccineze”.

CDC recomandă persoanelor vaccinate să poarte încă măști, să practice distanțarea socială și să evite spațiile și aglomerările slab ventilate. Acest lucru se datorează faptului că există încă informații limitate cu privire la faptul dacă vaccinul poate preveni transmiterea și cât timp conferă protecție împotriva virusului.

Pe măsură ce se publică mai multe date de studiu privind transmiterea și pe măsură ce sunt vaccinați mai mulți oameni, aceste recomandări s-ar putea schimba.

Agenția a stabilit criterii stricte pentru persoanele care nu ar mai trebui să fie în carantină după vaccinări, inclusiv să fi primit ambele doze de vaccin cu două doze.

Oamenii care aleg să nu facă carantină ar trebui să facă acest lucru numai dacă au primit ultima doză în termen de trei luni și ar trebui să evite carantina doar la 14 zile după ultima lor lovitură, timpul necesar dezvoltării imunității, a spus CDC.

Persoanele complet vaccinate care nu fac carantină ar trebui să urmărească în continuare simptomele timp de 14 zile după expunere.

În plus, agenția recomandă în continuare ca pacienții internați și rezidenții caselor de îngrijire pe termen lung să fie în carantină după o expunere la Covid-19, deoarece există mai puține date despre eficacitatea vaccinului la această populație și din cauza unui risc ridicat de boală și moarte.

Vaccinurile cu două doze de la Pfizer Inc și Moderna Inc au fost autorizate pentru utilizare de urgență în Statele Unite. Johnson & Johnson au solicitat săptămâna trecută o autorizație americană pentru serul său cu doză unică.

CDC a declarat că recomandările sale de carantină mai relaxată se aplică numai persoanelor vaccinate cu aceste două produse, deoarece nu a evaluat sistematic vaccinurile disponibile în alte țări.

Sursa: The Guardian