25.3 C
București
joi, 18 august 2022 - 2:15
No menu items!

SUA: Patru oficiali bieloruși acuzați pentru deturnarea avionului în care se afla jurnalistul Roman Protasevici

spot_img

Justiţia americană a anunţat, joi, punerea sub acuzare a patru responsabili guvernamentali bieloruşi pentru deturnarea în 2021 a unui avion al companiei Ryanair, pentru a aresta un jurnalist de opoziţie care se afla la bord.

Cei patru oficiali din Belarus sunt acuzaţi de „complot pentru comiterea unui act de piraterie pentru a devia zborul Ryanair 4978” din 23 mai 2021, care zbura de la Atena la Vilnius, spre aeroportul din Minsk „ca răspuns la o presupusă ameninţare cu bombă la bordul avionului”, potrivit unui comunicat al procurorului federal din Manhattan, citat de AFP, preluată de Agerpres.

Mai precis, justiţia americană îi acuză pe „responsabilii guvernamentali bieloruşi Leonid Mikalaevich Churo, Oleg Kazyuchits” şi pe alţi doi, cu identităţi incomplete sau necunoscute, „că au legătură directă cu complotul”.

Cei patru indivizi locuiesc în Belarus şi sunt daţi „în căutare” de justiţia americană.

La bordul zborului Ryanair se aflau „patru cetăţeni americani şi peste 100 de alţi pasageri”, potrivit unui comunicat al procurorului federal din Manhattan, Damian Williams.

Leonid Mikalaevich Churo și Oleg Kazyuchits sunt directorul şi directorul adjunct ai aviaţiei civile din Belarus. Ceilalţi doi sunt ofiţeri ai serviciului de securitate de stat din Belarus.

La 23 mai 2021, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a stârnit indignarea internaţională prin trimiterea unui avion de luptă pentru a intercepta zborul Ryanair FR4978 din Grecia către Lituania.

Avionul a fost forţat să aterizeze la Minsk, iar autorităţile din Belarus au arestat un jurnalist disident, Roman Protasevici, şi pe prietena lui, Sofia Sapega, care se aflau la bord.

Mai multe ţări, printre care Statele Unite, Canada, Marea Britanie şi Uniunea Europeană, au anunţat sancţiuni împotriva Belarusului, reaminteşte AFP.