31.4 C
București
luni, 2 august 2021 - 11:25

SUA: Oregon, primul stat care a dezincriminat posesia cocainei, heroinei și metamfetaminei

spot_img

O presiune la nivel național pentru relaxarea legilor privind drogurile a făcut un pas semnificativ, o dată cu votul de marți, alegătorii transformând Oregonul în primul stat care a dezincriminat posesia unor cantități mici de droguri de stradă, cum ar fi cocaina, heroina și metamfetamina. Între timp, alte cinci state au legalizat marijuana pentru adulți, relatează cbsnews.com.

Măsurile privind drogurile au fost printre cele 120 de legi pentru care au fost propuse modificări constituționale în 32 de state. Propunerile atins o serie de probleme care au afectat politica în ultimii ani – drepturi de vot, inegalități rasiale, avort, impozite și educație.

Dar niciuna nu s-a ocupat direct de tema dominantă a anului 2020 – pandemia de coronavirus, întrucât procesul de tipărire a buletinelor de vot a început, în majoritatea cazurilor, înainte ca virusul să intre în prim plan.

Inițiativa împotriva drogurilor din Oregon va permite persoanelor arestate cu cantități mici de droguri dure să evite să meargă la proces și chiar închisoarea, prin plata unei amenzi de 100 USD și participarea la un program de recuperare a dependenților. Centrele de tratament vor fi finanțate din veniturile obținute din legalizarea marijuanei, care a fost aprobată în Oregon în urmă cu câțiva ani.

“Victoria de astăzi este o declarație de referință conform căreia a sosit momentul să încetăm incriminarea oamenilor pentru consumul de droguri”, a declarat Kassandra Frederique, directorul executiv al Alianței pentru politica de droguri, care a susținut măsura.

Propunerea a fost aprobată de Partidul Democrat din Oregon, precum și de unele asociații de asistenți medicali și medici. Partidul Republican din Oregon a denunțat măsura de dezincriminare a drogurilor ca fiind radicală, iar unii procurori au numit-o nesăbuită.