10.9 C
București
luni, 25 octombrie 2021 - 19:23

SUA oferă o recompensă de 5 milioane de dolari

spot_img

Statele Unite ale Americii oferă o recompensă de cinci milioane de dolari pentru informații ce ar putea conduce la capturarea unui jihadist de origine saudită, responsabil cu racolarea de combatanți străini și facilitarea trecerii lor în Siria, relatează AFP.

Tirad al-Jarba, cunoscut sub numele său de război Abu Muhammad al-Shimali, este un membru important al grupării jihadiste Statul Islamic (SI), potrivit Departamentului de Stat.

El este calificat drept ‘terorist’ de către SUA și Națiunile Unite, care i-au înghețat conturile bancare și i-au impus o interdicție de călătorie.

Potrivit ONU, Tirad al-Jarba, care provine din Arabia Saudită și este fost membru al rețelei Al Qaida, va împlini vineri 36 de ani.

Avizul de căutare al Departamentului de Stat îl descrie ca pe responsabil al Statului Islamic care trăiește în orașul sirian Jarablus (nord), la frontiera cu Turcia.

Din acest oraș, el organizează trecerea în Siria a combatanților străini veniți să se alăture Statului Islamic din Australia, Europa sau Orientul Mijlociu, gestionând un centru de recrutare la Azaz.

Numele lui Jarba a fost inclus în programul american de căutare a persoanelor suspectate de “terrorism”, în contextul în care Turcia și SUA pregătesc o operațiune de securizare a frontierei în apropiere de Jarablus.