0.7 C
București
miercuri, 19 ianuarie 2022 - 2:50
No menu items!

SUA: NSA colectează sute de milioane de liste cu contacte transmise prin e-mail

spot_img

 

Agenția Națională de Securitate (NSA) din Statele Unite colectează sute de milioane de liste de contacte ale cetățenilor americani transmise prin e-mail sau prin mesageria instant, relatează Washington Post, citând documente ale fostului consultant al NSA Edward Snowden, scrie AFP.

NSA a interceptat într-o singură zi în 2012,  un număr de 444.743 liste de e-mailuri de pe conturi Yahoo!, 82.857 de conturi Facebook, 33.697 conturi Gmail și 22.881 ale altor servicii de internet, precizează Agenția Națională de Securitate într-un raport publicat de ziarul american.

Extrapolat la un an, aceste date corespund colectării a 250 de milioane de liste de contacte de e-mail anual,  ceea ce înseamnă că milioane, chiar zeci de milioane de americani sunt vizați de această colectare, au subliniat pentru cotidianul amintit doi oficiali cu rang înalt din cadrul serviciilor de informaţii americane.

Listele cuprind mai multe informații decât desfășurătoarele convorbirilor telefonice, deoarece prin e-mail se transmit de asemenea numere de telefon, adrese fizice, informaţii economice sau familiale şi uneori primele linii dintr-un mesaj.

NSA interceptează aceste liste „din zbor”, atunci când sunt schimbate pe Internet, decât în situația în care acestea sunt „în repaus”, pe serverele calculatoarelor. Din acest motiv, agenția nu are nevoie să informeze grupurile internet care adăpostesc aceste informații, precum Yahoo!, Google sau Facebook.

Agenţia le interceptează din puncte de acces situate „peste tot în lume”, dar nu şi în Statele Unite, au precizat responsabilii de informaţii menționați. Acesta fapt permite NSA să evite interdicţia de a intercepta informaţii despre cetățenii americani pe teritoriul SUA, explică ei.

Preşedintele american Barack Obama a promis mai multă transparență, revizuirea programelor americane de supraveghere, dar și „garanții reale pentru prevenirea abuzurilor și protejarea drepturilor poporului american”.  după polemicile declanșate de dezvăluirile lui Edward Snowden privind existenţa unor programe secrete de colectare a datelor telefonice şi electronice.

C.A.