10.1 C
București
vineri, 3 decembrie 2021 - 11:44
No menu items!

SUA: NSA a încercat să localizeze cetățeni americani prin intermediul telefoanelor mobile

spot_img

 SUA: NSA a încercat să localizeze cetățeni americani prin intermediul telefoanele lor mobile

Agenţia Naţională de Securitate (NSA) a încercat să localizeze cetățeni americani prin intermediul telefoanelor mobile personale, au afirmat, miercuri, înalţi oficiali ai serviciilor secrete americane, în cea mai recentă dintr-o serie de dezvăluiri despre activitatea de spionaj a agenţiei, făcute în încercarea de a o apăra de acuzaţiile că ar fi invadat intimitatea americanilor la scară largă, relatează Associated Press.

Directorul NSA, generalul Keith Alexander, a declarat în faţa Congresului că în perioada 2010 – 2011 agenţia sa a efectuat teste pentru a identifica dacă este posibil din punct de vedere tehnic să colecteze date de la releuri de telefonie mobilă, care pot reda locațiile unde a călătorit posesorul unui telefon. Directorul NSA argumentează că informaţiile nu au fost folosite niciodată, iar rezultatele testelor au fost raportate comisiilor pentru informaţii ale Congresului.

Generalul a dezminţit un articol al New York Times care susținea că agenţia a efectuat căutări în datele reţelelor sociale americane, recunoscând totuși că NSA colectează informaţii din reţele sociale şi alte baze de date comerciale pentru a identifica suspecţi de terorism străini, însă nu a folosit aceste informaţii pentru a crea dosare private ale unor cetăţeni americani.

New York Times a relatat sâmbătă că NSA exploatează un volum imens de informaţii personale (care cuprind postări pe Facebook, date bancare, localizări prin GPS sau date despre zborurile aeriene efectuate) pentru a crea grafice sofisticate cu conexiunile sociale ale unor cetăţeni americani.

Totodată, directorul NSA a detaliat 12 cazuri de folosire abuzivă a programelor agenţiei de către angajaţi ai NSA pentru a-şi spiona partenerul, aceștia fiind sancționați,  cu o singură excepţie.

„Lucrăm doar în conformitate cu legea”, a precizat, la rândul său, în faţa parlamentarilor americani, directorul serviciilor de informaţii americane, James Clapper, adăugâd că paralizia statului federal, care a debutat marţi, afectează grav abilitatea serviciilor secrete de a apăra împotriva ameninţărilor.

C.A.