10.5 C
București
luni, 29 noiembrie 2021 - 16:44
No menu items!

SUA: Medicamente pentru ulcer și diabet, folosite cu succes în tratamentul COVID-19

spot_img

După scandalul Hidroxiclorchinei și Remdesivir, cele două medicamente scoase de Anglia și Franța de pe lista de remedii pentru COVID-19, medicii sunt rezervați să mai anunțe succesul altor soluții. Listei de posibile remedii i se adaugă, mai nou, Famotidina, utilizată în tratamentul ulcerului gastroduodenal, conform revistei Science, care a publicat informaţii despre un studiu clinic aflat în fază incipientă la Northwell Health din New York. În Europa, cel mai mare producător britanic de medicamente testează un produs dedicat tratării diabetului – Farxiga, scrie The Guardian.

AstraZeneca, cel mai mare producător de medicamente din Marea Britanie, este implicat într-o serie de inițiative pentru a găsi un tratament pentru Covid-19.

Își testează medicamentul pentru diabet Farxiga pentru a trata pacienții internați cu covid-19 cu risc de complicații grave pentru a încerca să prevină insuficiența cardiacă sau renală.

Firma a început să înscrie 900 de persoane în Marea Britanie, restul Europei și SUA pentru un studiu clinic în stadiu incipient și se așteaptă să aibă primele rezultate în câteva luni.

De asemenea, firma are două medicamente din șase în programul Accord al guvernului pentru urmărirea rapidă a tratamentelor Covid-19 și așteaptă să dozeze primii pacienți în următoarele zile.

Unul este medicamentul pentru cancerul de sânge Calquence, care este testat pentru a vedea dacă poate suprima furtuna de citokine care inflamează plămânii și alte organe ale unor pacienți cu Covid-19. A fost deja administrat unor pacienți cu Covid-19 cu complicații pulmonare din SUA, unde cercetătorii de la Institutul Național al Cancerului de la NIH au observat „unele beneficii clinice”.

Un nou trend este administrarea de Famotidina, compusul activ din medicamentul Pepcid, care a fost administrat intravenos pacienţilor cu Covid-19 internaţi la Northwell Health din New York fără a fi anunţat public, pentru ca rezervele să nu fie epuizate. 

„Dacă am fi vorbit despre asta cu persoanele greşite sau prea devreme, rezervele de medicament ar fi dispărut”, a spus Kevin Tracey, fost neurochirug însărcinat cu cercetarea din acest spital.

Pacienţii de la Northwell Health au primit famotidină intravenos, începând cu 7 aprilie, în doze de nouă ori mai mari decât în cazul afecţiunilor gastrice pentru care este destinat.

Până sâmbătă, 187 de pacienţi în stare critică au fost incluşi în studiul clinic, care vizează un total de 1.174 de oameni.

Medicul Michael Callahan a fost primul care a atras atenţia asupra acestui medicament în Statele Unite. Callahan, care îşi are sediul la Massachusetts General Hospital, se afla în luna ianuarie în Nanjing (China), pentru un proiect privind gripa aviară. El şi-a urmat colegii chinezi care s-au deplasat în Wuhan. Coronavirusul a ucis, în medie, unu din cinci pacienţi cu vârste de peste 80 de ani.

Revizuind 6.212 fişe ale pacienţilor cu Covid-19, medicii au observat că mulţi supravieţuitori sufereau de arsuri gastrice cronice (pirozis) şi că erau trataţi cu famotidină, şi nu cu omeprazol, medicament mai scump. 

Rata decesului în cazul pacienţior spitalizaţi cu Covid-19 cărora le era administrată famotidina era de 14% faţă de 27% în cazul celor care nu luau medicamentul. Totuşi, rezultatele acestei analize nu sunt semnificative din punct de vedere statistic. Dar a fost suficient pentru Callahan să continue analiza la revenirea în SUA.