17.1 C
București
vineri, 7 octombrie 2022 - 13:24
No menu items!

SUA limitează scutul antirachetă din Europa, fără a afecta România

spot_img

Secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, a declarat că Statele Unite renunță la faza a patra, cea finală, a amplasării scutului antirachetă în Europa, care prevedea instalarea unor rachete de interceptare. Oficialii Ministerului Român al Apărării și ai Ministerului de Externe, susțin că această limitare a planului scutului antirachetă nu afectează viitoarea instalație americană de la Deveselu.

Interceptoarele de ultimă generație urmau să fie amplasate în Polonia și aveau rolul de a distruge potențiale rachete provenite din Orientul Mijlociu. Washingtonul a motivat reducerea acestui proiect prin lipsa fondurilor și reorientarea strategiei de apărare spre coastele de Vest ale Statelor Unite, din cauza amenințărilor recente ale liderilor din Coreea de Nord.

MAE si MApN  informează că proiectul sistemului de apărare antirachetă al SUA care va fi instalat în România în faza a 2-a a Abordării Adaptive în Etape privind Apărarea Antirachetă din Europa (EPAA) la Baza Deveselu nu este în niciun fel afectat.

Acesta se va derula în continuare în calendarul convenit cu partea americană, urmând a deveni operaţional la orizontul anului 2015, astfel cum a fost stabilit iniţial.

Tipul de interceptor care urma să fie introdus în uz în cursul fazei a 4-a (la care partea americană se referă în anunţul secretarului apărării – Standard Missile 3 IIB) nu a fost, încă de la începutul proiectului, planificat a fi instalat la Deveselu, unde va fi amplasat tipul de interceptor Standard Missile 3 IB.

În concluzie, MAE şi MApN subliniază că proiectul sistemului de apărare antirachetă care se desfăşoară în Romania (şi care reprezintă faza a 2-a a EPAA) va fi operaţionalizat fără întârzieri conform calendarului convenit cu partea americană, existând finanţarea necesară a SUA pentru acesta, iar decizia anunţată ieri de secretarul apărării nu are niciun efect negativ asupra acestui proces. E.S.

Articolul precedentSufletul pereche al zodiei tale
Articolul următorDespre vin