11.2 C
București
vineri, 23 februarie 2024 - 12:26
No menu items!

SUA lansează raiduri aeriene în Irak și Siria: cel puțin 18 luptători pro-Iran au fost uciși

spot_img

Statele Unite au inițiat o serie de lovituri aeriene în Irak și Siria ca răspuns la recentul atac cu dronă care a provocat moartea a trei soldați americani în Iordania. Președintele Joe Biden a lansat un avertisment dur, declarând: „Dacă faceți rău unui american, vom răspunde”, în timp ce armata americană a vizat peste 80 de locații legate de milițiile susținute de Iran și de Garda Revoluționară de la Teheran.

Atacurile aeriene, orchestrate de Comandamentul Central al armatei americane, au implicat amplasarea a peste 125 de bombe în mai multe locații. Printre ținte s-au numărat puncte de operațiuni, de comandă și control, centre de informații, rachete și alte muniții, precum și facilități logistice și de aprovizionare. În timp ce numărul victimelor rămâne neclar, rapoartele inițiale sugerează că cel puțin 18 luptători pro-Iran au fost uciși în estul Siriei în timpul loviturilor.

În Siria, au fost distruse în total 26 de locații importante care adăpostesc grupuri pro-iraniene, inclusiv depozite de arme. Loviturile au vizat, de asemenea, poziții din estul provinciei Deir ez-Zor, al-Mayadeen și Albu Kamal, în apropiere de granița irakiană. În vestul Irakului, în apropiere de granița siriană, au fost lovite, de asemenea, un depozit de arme și un centru de comandă aparținând grupurilor pro-iraniene, rezultând câteva răniri raportate.

„O încălcare a suveranității irakiene”

Purtătorul de cuvânt al armatei irakiene, Yahya Rasool, și-a exprimat îngrijorarea, declarând că loviturile aeriene americane constituie o încălcare a suveranității irakiene și ar putea duce la instabilitate în regiune.

Cu toate acestea, oficialii americani au precizat că nu există niciun plan de bombardare a Iranului, subliniind un răspuns concentrat împotriva milițiilor legate de Iran.

Secretarul apărării, Lloyd Austin, a subliniat că aceste lovituri aeriene marchează începutul răspunsului SUA, fiind deja planificate acțiuni suplimentare îndreptate împotriva Gărzii Revoluționare a Iranului și a milițiilor afiliate.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pe probleme de securitate națională, John Kirby, a confirmat că loviturile au durat aproximativ 30 de minute, subliniind că acestea nu sunt un eveniment izolat și că vor urma și alte reacții suplimentare.

Decizia de a efectua aceste lovituri aeriene vine după ce SUA au acuzat Rezistența Islamică din Irak, o coaliție de miliții legate de Iran, de atacul mortal cu drone asupra bazei logistice Tower 22 din Iordania. Atacul s-a soldat cu moartea a trei rezerviști ai armatei americane și cu peste 80 de răniți.

În ciuda unei suspendări temporare a activității militare a Kataib Hezbollah, gruparea iraniană suspectată de comiterea atacului de la Turnul 22, tensiunile din Orientul Mijlociu au escaladat. Situația amenință să atragă din nou forțele americane în conflictul regional, chiar dacă națiunea se străduiește să depășească angajamentele din Irak și Afganistan.

Elena Cristea