13.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024 - 18:50
No menu items!

SUA: Investiție de 8 miliarde de dolari în centrala nucleară de la Cernavodă

spot_img

Un Acord de cooperare interguvernamentală pentru recondiționarea unuia dintre cele două reactoare nucleare de la Cernavodă și pentru renovarea clădirii în care se află cele două reactoare noi de la centrala nucleară va fi semnat, vineri, la Washington, de Ministrul economiei, Virgil Popescu și secretarul american pentru energie, Dan Brouillette, a anunțat ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman.

Acest proiect în valoare de 8 miliarde de dolari va reprezenta „o paradigmă a viitoarelor proiecte româno-americane de dezvoltare economică și energetică”, a spus ambasadorul Zuckerman într-un discurs înregistrat, difuzat la Bucharest Forum, eveniment de politică internațională găzduit, în format online, de Institutul Aspen București.

Ministrul Virgil Popescu se va întâlni și cu președinta EXIM (Băncii de Export-Import a S.U.A.), Kimberley Reed, pentru a semna un memorandum de înțelegere care vizează finanțarea proiectului nuclear de la Cernavodă și a altor proiecte din România.

„Este cel mai mare pachet de finanțare primit până acum de România, fapt care indică încrederea pe care o au Statele Unite în vechiul lor partener și aliat”, a subliniat Adrian Zuckerman.

Premierul Ludovic Orban afirma, în vară, că că Guvernul are în plan investiţii în valoare 8-9 miliarde de euro la centrala nucleară de la Cernavodă, atât pentru retehnologizarea reactorului 1, cât și pentru construirea reactoarelor 3 şi 4, cu termen final 2020.

Deja am făcut paşi semnificativi, gândim potenţialii parteneri, negocierea condiţiilor, astfel încât să fie cât mai favorabile pentru România, schema de finanţare a acestor investiţii şi, cu siguranţă, termenul 2030 este un termen pe care îl avem ca obiectiv pentru finalizarea reactoarelor 3 şi 4, a spus afirma, cu acea ocazie, Ludivic Orban.

Premierul Ludovic Orban a dispus constituirea Comitetului de coordonare strategică pentru implementarea Proiectului Unităţile 3 şi 4 CNE Cernavodă, printr-o decizie publicată în iulie în Monitorul Oficial. Comitetul estecondus de ministrul Economiei, Virgil Popescu. Din componenţa organismului consultativ mai fac parte Florin Cîţu, ministrul Finanţelor Publice, Cosmin Marinescu, consilier prezidenţial, şi Ionel Dancă, şeful Cancelariei prim-ministrului. Obiectivele principale ale Comitetului sunt analiza, cristalizarea şi fundamentarea deciziilor strategice şi a măsurilor necesare pentru implementarea Proiectului Unităţile 3 şi 4 CNE Cernavodă. 

În iunie, Consiliul de Administraţie al Societăţii Naţionale Nuclearelectrica S.A a fost mandatat să iniţieze procedurile privind încetarea negocierilor cu China General Nuclear Power Group (CGN), precum şi a efectelor juridice în ceea ce priveşte memorandumul de înţelegere încheiat în 2015 pentru construirea şi operarea unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă.

Parteneriatul dintre Nuclearelectrica şi grupul chinez debutase în noiembrie 2015 prin semnarea unui memorandum în valoare de 6,5 miliarde euro pentru dezvoltarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă.