17.2 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024 - 5:44
No menu items!

SUA îndulcește mesajul pentru România: „Vrem ca partenerii noștri să fie suverani”

spot_img

Secretarul de stat american Rex Tillerson a remediat în mod diplomatic mesajul Departamentului de Stat al SUA transmis, luni seară, prin vocea purtătorului de cuvânt, care a provocat un val de indignare de la București.

Rex Tillerson a vorbit despre relația dintre statele europene și SUA, făcând trimiteri și la România.

În condițiile în care, „inamicii încearcă să lovească în modul nostru de viață”, „vrem ca partenerii noștri să fie puternici, suverani, prosperi și dedicați idealurilor occidentale”, a spus demnitarul american.

În continuare, Tillerson a vorbit despre siguranța oamenilor, iar dacă alianțele nu pot să-și onoreze angajamentele, înseamnă că sunt inutile. Aici, secretarul de stat s-a referit la forța și unitatea NATO, precizând că „SUA va fi prima care va reacționa”, în condițiile în care „Rusia continuă agresarea vecinilor. A invadat Georgia și Ucraina. Rusia promoveaza idealuri antindemocratice și se implică în procesul electoral al altor state”.

„Rusia a ales sa violeze suveranitatea unor state din Europa. SUA a răspuns prin măsuri economice. Sperăm ca Rusia va face pași spre normalizare și se va retrage”, a spus Tillerson.

În continuare, el a felicitat anumite state care au alocat 2% din PIB sistemului de apărare. „Albania, Croația, România au alocat 2% pentru apărare. Aceste națiuni știu că trebuie să investească în securitate și libertate. Natiuni care au trăit sub dictatura comunistă înțeleg libertatea. Dacă nu avem suveranitate nu avem libertate”.

Emanuel Stan