16.4 C
București
vineri, 17 mai 2024 - 15:09
No menu items!

SUA iau în calcul să furnizeze Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană Patriot. Șeful NATO spune că sunt discuții la nivelul alianței

spot_img

SUA iau în considerare trimiterea sistemului de apărare antirachetă Patriot în Ucraina pentru a sprijini capacităţile de apărare aeriană împotriva iminentelor atacuri ruseşti, a declarat marţi un oficial cu rang înalt din Pentagon, relatează CNN.

„Toate capacităţile sunt luate în discuţie”, a spus oficialul când a fost întrebat dacă SUA se gândesc să trimită în special baterii Patriot în Ucraina. „Patriot este una dintre capacităţile de apărare aeriană care este luată în considerare”, a confirmat oficialul.

Sistemul de rachete de apărare aeriană Patriot – Patriot este acronimul de la „Phased Array Tracking Radar to Intercept of Target” (radar de urmărire cu fascicule fazate pentru interceptarea ţintelor) – este conceput pentru a contracara şi a distruge rachetele balistice cu rază scurtă de acţiune, avioanele şi rachetele de croazieră care se apropie de ţintă.

Apărarea aeriană a Ucrainei este „prioritatea principală” a SUA, a adăugat oficialul de la Pentagon.

„Analizăm toate capacităţile posibile care ar putea ajuta ucrainenii să reziste atacurilor ruseşti, astfel încât toate opţiunile sunt pe masă şi analizăm ce pot face Statele Unite, analizăm ce pot face aliaţii şi partenerii noştri şi analizăm combinaţii de capacităţi care ar fi utile”, a adăugat oficialul. 

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a admis marți, la București, că există discuţii despre trimiterea de sisteme Patriot, dar a subliniat că înainte de a lua o asemenea decizie aliaţii trebuie să se asigure că ele vor putea funcţiona – că există pregătirea necesară pentru a le folosi, că există piese de schimb, muniţie etc.

Stoltenberg a declarat că aliaţii discută despre furnizarea de unităţi de apărare antiaeriană Patriot, dar a avertizat că sistemele livrate trebuie să fie eficiente, întreţinute şi prevăzute cu muniţie suficientă, ceea ce reprezintă o „provocare uriaşă” în sine, a subliniat el.

Miniştrii de externe ai NATO s-au angajat să intensifice sprijinul politic şi practic acordat Ucrainei şi să îl menţină atât timp cât va fi necesar.

„Agresiunea Rusiei, inclusiv atacurile sale persistente şi inconştiente asupra infrastructurii civile şi energetice ucrainene, privează milioane de ucraineni de servicii umane de bază”, au declarat oficialii NATO în declaraţia comună.

La rândul său, Ucraina – invitată la Bucureşti să aibă discuţii în marja reuniunii NATO – şi-a îndemnat partenerii occidentali să îi furnizeze sisteme de apărare antiaeriană şi transformatoare pentru a contracara loviturile ruseşti.

„Dacă avem transformatoare şi generatoare, ne putem restabili nevoile energetice. Dacă avem sisteme de apărare aeriană, ne putem proteja de următoarele atacuri cu rachete ruseşti”, a declarat ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba. „Pe scurt: Patriot şi transformatoarele sunt de ceea ce Ucraina are cea mai mare nevoie”, a punctat el.

R. Dan