7.8 C
București
miercuri, 27 octombrie 2021 - 0:25

SUA dislocă în Europa bombardiere cu capacitate nucleară

spot_img

Desfășurarea de forțe este o demonstrație a angajamentului SUA față de NATO

b2

Forţele aeriene americane au trimis două bombardiere strategice B-2 cu capacitate nucleară, la o bază aeriană britanică, în vederea executării unor exerciţii cu aliaţi din cadrul NATO. 

Exercițiie sunt efectuate în contextul relaţiilor tensionate cu Rusia, ca urmare a acţiunilor acestei ţări în Ucraina, reprezentând „o nouă demonstraţie privind angajamentul SUA în faţa NATO”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, colonelul Steven Warren. SUA şi-au intensificat, în ultimele săptămâni, desfăşurările de forțe, pentru a-şi asigura aliaţii est-europeni, îngrijoraţi de acţiunile Moscovei.

Cele două bombardiere B-2 Spirit au ajuns, duminică, la baza aeriană britanică Faiford, raliindu-se altor trei bombardiere strategice americane B-52, sosite la 4 iunie la această bază situată la vest de Londra. Desfăşurarea preţioaselor bombardiere B-2 în străinătate este un eveniment rar, în condiţiile în care SUA doresc să păstreze secretul cu privire la aceste aparate, din care nu deţin decât 20 de exemplare.

b2

În primăvara lui 2013, în plină criză cu Phenianul, un B-2 a survolat Coreea de Sud pentru un exerciţiu, fapt pe care Washingtonul a ţinut să-l aducă la cunoştinţa Coreii de Nord.

Amplasate la baza din Whiteman (Missouri), bombardierele B-2 au fost concepute pentru a străpunge apărări aeriene puternice şi a lansa zeci de bombe de mare precizie, convenţionale sau nucleare.

Emanuel Stan