19.2 C
București
sâmbătă, 28 mai 2022 - 22:26
No menu items!

SUA detectează prima mutație agresivă a coronavirusului, în timp ce președintele Biden oferă o perspectivă sumbră asupra vaccinării

spot_img

Primul caz cunoscut în SUA al unei variante de coronavirus extrem de infecțios a fost detectat, marți, în Colorado, în timp ce președintele ales Joe Biden avertizează că ar putea trece ani până când majoritatea americanilor să fie vaccinați împotriva COVID-19 la ratele de distribuție actuale, relatează Reuters.

Predicția lui Biden despre o iarnă sumbră pare să țintească tocmai scăderea așteptărilor publicului că pandemia se va termina la scurt timp după ce va prelua funcția pe 20 ianuarie, în timp ce anunță Congresul că dorește să crească semnificativ cheltuielile pentru a accelera distribuția vaccinurilor, pentru extinderea testărilor COVID și pentru redeschiderea școlilor.

Biden, un democrat, a declarat că aproximativ 2 milioane de persoane au primit doza inițială a unuia dintre cele două vaccinuri cu două doze nou aprobate, cu mult în afara celor 20 de milioane pe care președintele republican Donald Trump le promisese până la sfârșitul anului.

„Efortul de distribuire și administrare a vaccinului nu progresează așa cum ar trebui”, a spus Biden în Wilmington, Delaware. În ritmul actual, „va dura ani, nu luni, pentru a vaccina poporul american”.

La scurt timp după declarațiile lui Biden, guvernatorul Colorado, Jared Polis, a declarat că statul său a descoperit primul caz cunoscut în SUA varianta B.1.1.7 de coronavirus extrem de infecțioasă, care a fost documentată inițial în Regatul Unit. Oamenii de știință de acolo cred că varianta este mai contagioasă decât alte tulpini identificate anterior ale variantei SAR-CoV-2, dar nu mai severe în ceea ce privește simptomele pe care le provoacă.

De asemenea, a fost detectat în mai multe țări europene, precum și în Canada, Australia, India, Coreea de Sud și Japonia, printre altele.

Polis a declarat că pacientul infectat era un bărbat în vârstă de 20 de ani fără antecedente recente de călătorie, care se află în prezent izolat în regiunea Elbert, o zonă semi-rurală la periferia zonei metropolitane mai mari din Denver.

„Funcționarii din domeniul sănătății publice fac o investigație amănunțită”, iar individul „nu are contacte strânse identificate până în prezent”, a spus Polis, adăugând că statul a notificat Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

Oamenii de știință din Laboratorul de Stat din Colorado au confirmat varianta din Marea Britanie după ce au observat că un eșantion de test de diagnosticare lipsea unui semnal cheie al genei, determinându-i să secvențeze genomul viral al pacientului. Acest lucru a dezvăluit opt ​​mutații specifice genei proteinei spike asociate cu varianta britanică, a spus Polis în declarația sa.

Unitatea de știri online Coloradopolitics.com din Denver, care citează directorul de sănătate publică al regiunii Elbert, a raportat ulterior că un al doilea caz suspect al variantei era în curs de examinare acolo.

CURSA CONTRA VIRUSULUI

Deși experții consideră că vaccinurile COVID recent aprobate vor fi eficiente împotriva variantei britanice, apariția unei tulpini mai extrem de transmisibile a virusului face ca lansarea rapidă a imunizărilor să fie cu atât mai critică.

Obiectivul lui Biden de a se asigura că 100 de milioane de vaccinări sunt administrate până la sfârșitul celei de-a 100-a zile de funcție ar însemna „creșterea de cinci până la șase ori a ritmului actual. 1 milion de injecții pe zi”, a spus Biden, menționând că ar necesita Congresul să aprobe finanțare suplimentară.

Chiar și într-un ritm atât de ambițios, ar dura încă câteva luni până când majoritatea americanilor vor fi vaccinați, a spus el, adăugând că situația s-ar putea să nu se îmbunătățească până „până în martie”.

Biden a mai spus că intenționează să invoce Legea privind producția de apărare, care acordă președintelui competențe de urgență pentru a comanda producția industrială extinsă de materiale sau produse cheie din motive de securitate națională, pentru a accelera producția de vaccinuri.

Trump a invocat legea în timpul pandemiei.

Pentru a redeschide școlile în condiții de siguranță, Biden a spus că Congresul va trebui să asigure finanțare pentru scopuri precum transportul suplimentar, astfel încât elevii să poată menține distanțarea socială și o ventilație îmbunătățită în clădirile școlilor.

De asemenea, Congresul trebuie să finanțeze mai multe teste de diagnostic și să contribuie la plata echipamentelor de protecție pentru lucrătorii din domeniul sănătății, a adăugat Biden.

Trump a apărat deciziile administrației sale după ce Biden și-a încheiat observațiile.

„Depinde de state să distribuie vaccinurile odată aduse în zonele desemnate de guvernul federal. Nu numai că am dezvoltat vaccinurile, inclusiv să adunăm bani pentru a avansa rapid procesul, dar le-am adus în state ”, a spus el pe Twitter.

La începutul zilei, vicepreședintele ales Kamala Harris s-a vaccinat live la televiziune, în încercarea de a spori încrederea publicului în imunizări. Biden, în vârstă de 78 de ani, a făcut acest lucru săptămâna trecută.

Până în prezent, virusul respirator a infectat peste 19 milioane de oameni și a ucis peste 334.000 în Statele Unite.