1.1 C
București
joi, 27 ianuarie 2022 - 13:42
No menu items!

SUA: Coronavirusul ucide de 6 ori mai mulți americani de culoare. Statistici clare, abia în câteva zile

spot_img

Coronavirusul infectează și ucide oameni negri din Statele Unite, la rate disproporționat de mari, conform datelor publicate de mai multe state și orașe mari, scrie New York Times. O altă sursă arată că 22% din americanii testati sunt bolnavi de COVID-19, adică  400.000 din 1.8 milioane de cetățeni americani considerați suspecți. SUA utilizează mai multe variante de testare rapidă, inclusiv un kit avizat în urmă cu o săptămână, care dă rezultat pozitiv în 5 minute. 

Statisticile sunt preliminare și rămân multe necunoscute, deoarece majoritatea orașelor și statelor nu raportează detalii, oferind doar un număr de cazuri confirmate și de cazuri de deces. Cu toate acestea, informațiile inițiale din mai multe zone sunt suficient de alarmante încât autoritățile să-și pună problema unei intervenții urgente în scopul prevenirii unei potențiale devastări a comunității negre.

Jurnaliștii new yorkezi afirmă chiar să decesele din comunitatea neagră nu au alte elemente comune și citează câteva astfel de contexte. Donnie Hoover, un judecător din Charlotte, care nu a putut scăpa de o tuse uscată în luna martie. În partea de sud a orașului Chicago, LaShawn Levi, un asistent medical care călărește autobuzul pentru a lucra în fiecare zi, a ales să se trateze cu ceai și sirop – pentru a trata o durere de cap și o tuse. Și în Detroit, Glenn Tolbert, un lider de sindicat pentru șoferii de autobuze din oraș, a tușit atât de mult încât a fost testat.

„Acesta este un moment de apel la acțiune pentru fiecare dintre noi”, a declarat Lori Lightfoot, primarul din Chicago, care a anunțat statistici despre focarul din orașul său săptămâna aceasta. Afro-americanii reprezintă mai mult de jumătate dintre cei care au testat pozitive și 72 la sută din cazurile de decese cauzate de virus în Chicago, chiar dacă acestea constituie puțin mai puțin de o treime din populație.

„Aceste numere îți iau respirația, așa se întâmplă”, a spus doamna Lightfoot, care este prima femeie neagră a orașului aleasă ca primar. Ea a adăugat într-un interviu că statisticile sunt „printre cele mai șocante lucruri pe care cred că le-am văzut ca primar”.

Întrebat de jurnaliști dacă a fost informat despre această problemă de specialiștii în sănătate cu care se consultă, președintele SUA, Donald Trump, a afirmat că așteaptă o analiză serioasă în cel mult două-trei zile.