21.4 C
București
vineri, 22 octombrie 2021 - 16:06

SUA cer eliberarea “imediată” a ostaticilor turci din Irak

spot_img

Ministrul turc al Afacerilor Externe, Ahmet Davutoglu, a ameninţat cu “cele mai dure represalii” combatanţii islamişti în caz de ameninţări la adresa ostaticilor

irak - ostatici la consulat

Statele Unite au cerut, miercuri, eliberarea “imediată” a celor aproximativ 50 de cetăţeni turci luaţi ostatici la consulatul din Mosul, în Irak, a anunţat vicepreşedintele american Joe Biden, după o discuţie la telefon cu premierul turc Recep Tayyip Erdogan, informează AFP.

“Vicepreşedintele a subliniat că Statele Unite condamnă acţiunile (insurgenţilor) din cadrul SIIL, cerând întoarcerea imediată în deplină siguranţă a personalului şi familiilor turce”, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

Statele Unite susţin “acţiunile întreprinse de irakieni şi de forţele de securitate kurde pentru a lucra împreună şi a contracara ameninţarea SIIL (Stat Islamic în Irak şi Levant)”, a precizat vicepreşedintele american.

Totodată, Joe Biden i-a spus premierului turc că Statele Unite sunt “pregătite să susţină acţiunile Turciei pentru a permite întoarcerea în deplină siguranţă a cetăţenilor săi” şi că vor rămâne “în contact strâns cu guvernele turc şi irakian pentru găsirea unei soluţii la această situaţie” din Irak.

Turcia şi-a informat miercuri seara aliaţii din cadrul NATO în legătură cu situaţia ostaticilor.

Combatanţii jihadişti din cadrul SIIL, care desfăşoară de marţi o ofensivă fulgerătoare în Irak, au invadat miercuri consulatul turc din Mosul şi au luat ostatici 49 de cetăţeni turci care se aflau în interior, între care consulul, diplomaţi din echipa acestuia, militari din cadrul forţelor speciale şi trei copii.

C.A.