7 C
București
luni, 29 noiembrie 2021 - 5:46
No menu items!

SUA: Cele mai scăzute temperaturi din ultimii 20 de ani – minus 50 de grade Celsius

spot_img

zapada

Milioane de americani se pregăteau, luni să înfrunte un frig record la New York, în nord-estul și în centrul Statelor Unite, unde este așteptată o nouă scădere a temperaturilor resimțite, de până la -50°C, relatează AFP.

Valul de ger, cu cele mai mici temperaturi din ultimii 20 de ani, însoțit de zăpadă și ploaie înghețată, a făcut deja zece victime în mai puțin de o săptămână. Plecat din nordul SUA și Canada vecină, frigul polar este așteptat în Midwest și amenință chiar și regiuni mai sudice, de obicei scutite de asemenea temperaturi, precum statele Tennessee și Alabama.

Căderi de zăpadă erau așteptate luni din Missouri până în regiunea Marilor Lacuri, potrivit serviciilor meteorologice americane, precizează agenția franceză de presă.

„Cele mai scăzute temperaturi din ultimii aproape 20 de ani vor afecta nordul și centrul Statelor Unite” precizează meteorologii. ”Însoțite de vânt în rafale, temperaturile resimțite vor scădea la niveluri potențial mortale, chiar și până la—51°C pe alocuri”.

La aceste temperaturi, apar leziuni grave ale pielii după doar câteva minute de expunere, au amintit autorităţile, care au multiplicat apelurile la prudenţă.

Populaţia a fost avertizată împotriva riscurilor de blocare a maşinilor pe drumurile îngheţate din cauza spargerii conductelor de apă sub efectul gerului, iar în mai multe oraşe locuitorii au fost sfătuiți să rămână acasă şi să îşi facă provizii de hrană.

Mii de zboruri au fost întârziate sau anulate duminică, în special pe aeroportul internațional O’Hare din Chicago sau pe cele din New York, mai notează AFP. Potrivit site-ului specializat flightaware.com, peste 4.200 de zboruri cu plecare sau sosire în SUA au înregistrat întârzieri la sfârșitul săptămânii trecute.

La New York, aeroportul John F. Kennedy a fost închis timp de două ore duminică dimineaţă, după ce un avion a derapat pe gheață și a ieșit de pe pistă din cauza ploilor îngheţate şi ninsorii, iar în Colorado, un avion particular cu trei persoane la bord s-a prăbușit la aterizare pe aeroportul din Aspen, provocând moartea unei persoane.

Ce e mai rău abia urmează, scrie France Presse, deoarece marţi vor fi doborâte recordurile de ger în nordul şi nord-estul Statelor Unite, dar şi în unele zone din sud-est.

La Atlanta, cel mai mare oraș din sud, va fi mai frig decât la Anchorage, cel mai mare oraș din Alaska, cel mai nordic stat american, notează CNN.

Canada se pregătea şi ea să înfrunte temperaturi glaciale, de până la minus 17 grade Celsius la Toronto, marţi, şi ninsori.

C.A.