1 C
București
miercuri, 26 ianuarie 2022 - 22:59
No menu items!

SUA avertizează Rusia: Aveți la dispoziție “zile, nu săptămâni” pentru a aplica acordul de la Geneva. Care a fost reacția Rusiei UPDATE

spot_img

UKRAINE-RUSSIA-POLITICS-CRISIS

  • UPDATE

Uniunea Europeană a cerut, marţi, aplicarea rapidă a Acordului de la Geneva, pentru detensionarea situaţiei din Ucraina.

Cerem tuturor părţilor să respecte termenii şi condiţiile Acordului de la Geneva. (…) Toate prevederile Acordului trebuie aplicate“, a declarat Michael Mann, purtătorul de cuvânt al Serviciului European de Acţiune Externă.

Aşteptăm să vedem aplicarea Acordului pe teren. Am văzut deja semne că s-ar aplica, ceea ce este bine“, a subliniat oficialul UE.

Acordul de la Geneva, semnat între SUA, UE, Rusia şi Ucraina, prevede retragerea insurgenţilor proruşi din instituţiile pe care le ocupă, dezarmarea grupărilor ilegale şi descentralizarea administrativă.

Preşedintele ucrainean, Oleksandr Turcinov, a declarat, marţi, că acţiunile insurgenţilor proruşi din estul Ucrainei anulează Acordul de la Geneva.

Aflat la Kiev, vicepreşedintele SUA, Joe Biden, a cerut Rusiei să retragă trupele de la frontierele Ucrainei.

Rusia are la dispoziţie “zile, nu săptămâni”, să se supună acordului internaţional încheiat pentru a detensiona criza din Ucraina, a avertizat Gregory Pyatt, ambasadorul SUA la Kiev.

Vicepreşedintele american Joe Biden se află marți la Kiev. Biden este cel mai înalt oficial al SUA care se află în Ucraina, de la începutul crizei cu Rusia, el având programate marți întâlniri cu oficiali ai guvernului de la Kiev, transmite AP. Biden urmează să anunţe sprijin tehnic pentru reformele economice şi energetice de la Kiev. Aceste măsuri sunt menite să reducă dependenţa Ucrainei de gazul rusesc, să impulsioneze producţia economică şi să asigure accesarea fondurilor internaţionale.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a respins acuzaţiile că Rusia s-ar afla în spatele luptelor separatiste din estul Ucrainei şi a declarat că nu acceptă ultimatumuri, acuzând la rândul lui Ucraina că nu respectă acordul de la Geneva.

Înainte să ne lanseze ultimatumuri, cerând îndeplinirea unor lucruri în două-trei zile, sub ameninţarea sancţiunilor, am dori să atragem atenţia partenerilor americani să recunoască deschis responsabilitatea celor pe care i-au adus la putere şi pe care încearcă să-i protejeze, închizând ochii la tulburările create de acest regim şi de luptătorii pe care se bazează acest regim.

Serghei Lavrov

ministrul rus de externe

Reacţia lui Lavrov a venit după ce ambasadorul SUA la Kiev, Gregory Pyatt, a declarat că SUA va lansa imediat noi sancţiuni împotriva Rusiei, dacă aceasta nu respectă acordul de la Geneva. “E nevoie de rezultate concrete“, a spus Pyatt, adăugând că SUA va decide în “zile, nu săptămâni”, dacă acordul de la Geneva funcţionează, iar Rusia îşi respectă angajamentele.

Departamentul de Stat al SUA a făcut publice fotografii puse la dispoziţia OSCE de autorităţile din Ucraina, în care se poate vedea că unii militanţi proruşi înarmaţi din estul Ucrainei sunt de fapt trupe speciale de la Moscova, care au fost folosite şi în Georgia în 2008, şi în Crimeea, în 2014, iar acum au fost trimise în estul Ucrainei.

R.D.