3.9 C
București
marți, 7 decembrie 2021 - 20:20
No menu items!

SUA avertizează Rusia şi China că ar putea exista “consecinţe” în cazul Snowden UPDATE

spot_img

3news.co.nz

  • UPDATE

Fostul consultant informatic Edward Snowden nu a părăsit Aeroportul din Moscova, iar Rusia analizează solicitarea de extrădare formulată de SUA, afirmă surse citate de presa rusă.

Surse citate de agenţia Interfax au declarat că Moscova analizează cererea de extrădare prezentată de Statele Unite. Potrivit surselor citate, nu se ştie dacă Snowden poate fi arestat, dat fiind faptul că se află în zona de tranzit a aeroportului Şeremetievo, fără a fi oficial pe teritoriul Rusiei.

Anterior, alte surse au afirmat că Edward Snowden a părăsit Rusia. Pe de altă parte, fondatorul WikiLeaks, Julian Assange a declarat că Snowden este “într-un loc sigur”.

  • UPDATE

Ministrul de externe al Ecuadorului, Ricardo Patino, a justificat luni cererea de azil politic depusă de fostul consultant NSA Edward Snowden, apreciind că acţiunile lui au permis “dezvăluirea” activităţilor SUA.

“Omul care încearcă să facă lumină asupra unor aspecte care vizează întreaga lume este urmărit de cei care ar trebui să ofere explicaţii guvernelor şi cetăţenilor”, a precizat Ricardo Patino, citat de AFP.

“Ecuadorul examinează cererea de azil formulată de domnul Snowden”, a adăugat Patino.

Secretarul de Stat american, John Kery, a avertizat luni Rusia şi China că ar putea exista “consecinţe” din cauza deciziei de a nu-l aresta pe fostul consultant NSA Edward Snowden.

“Edward Snowden este un trădător şi trebuie adus în faţa justiţiei”, a declarat Kerry, citat de AFP.

Avionul care urma să-l transporte pe Snowden de la Moscova în Cuba a decolat în urmă cu scurt timp, dar nimeni nu l-a observat la bord pe fostul consultant al NSA.

Statele Unite au exprimat dezamăgirea că autorităţile din Hong Kong nu l-au arestat pe fostul consultant NSA Edward Snowden. “Demersurile pentru extrădarea domnului Snowden din Hong Kong au fost făcute înainte ca acesta să părăsească acest teritoriu”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului american al Justiţiei.

Ar fi dezolant să aflăm că i-au permis în mod deliberat să urce la bordul unui avion. Această situaţie ar avea în mod clar un impact asupra relaţiilor bilaterale.

John Kery

secretar de Stat, SUA

Edward Snowden, fostul consultant IT care a dezvăluit informaţii despre programele americane de interceptare a comunicaţiilor, a părăsit Hong Kong-ul duminică dimineaţă, la bordul unui avion al companiei Aeroflot cu destinaţia Moscova.

Snowden, în vârstă de 29 de ani, fugise în Hong Kong la începutul lunii iunie, după ce a dezvăluit existenţa a două programe secrete, unul referitor la colectarea datelor registrelor telefonice, începând din 2006, iar celălalt, Prism, vizând reţele de socializare. Snowden a fost inculpat vineri, în Statele Unite, pentru acte de spionaj, iar justiţia americană a cerut autorităţilor din Hong Kong să-l aresteze.

Potrivit site-ului WikiLeaks, Snowden cere azil politic în Ecuador.

R.D.