34.3 C
București
sâmbătă, 2 iulie 2022 - 13:45
No menu items!

SUA au interceptat apeluri telefonice şi email-uri în Brazilia

spot_img

SUA au interceptat apeluri telefonice şi email-uri în Brazilia

Serviciile de informaţii ale Statelor Unite ar fi interceptat milioane de mailuri şi de convorbiri telefonice de pe teritoriul Braziliei, a informat duminică publicaţia O Globo, citând documente ale fostului consultant al Agenţiei Naţionale de Securitate, Edward Snowden, aflat în prezent în zona liberă a aeroportului moscovit Şeremetevo.

Conform fostului technician CIA, printre cei spionaţi se numără atât rezidenţi, cât şi turişti aflaţi în tranzit, precum şi numeroase companii.

Guvernul brazilian a calificat aceste dezvăluiri drept „extrem de grave”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Tovar Nunes, intervievat de AFP.

Potrivit O Globo, „în cursul ultimului deceniu, persoane rezidente sau în tranzit în Brazilia, precum şi întreprinderi instalate în această ţară, au fost spionate de Agenţia Naţională de Securitate (NSA) americană”.

„Nu dispunem de cifre exacte, dar, în ianuarie trecut, Brazilia a fost mai puţin afectată decât Statele Unite, unde aproximativ 2,3 miliarde de apeluri şi mesaje au fost spionate”, adaugă O Globo.

Textul este cosemnat de către Glenn Greenwald, reporter la publicaţia britanică The Guardian, aflată la originia dezvăluirilor lui Snowden despre programul ultrasecret de supraveghere american PRISM şi altele vizând interceptări telefonice ale Statelor Unite.

„Brazilia, cu marile sale reţele digitale publice şi private, precum şi marii săi operatori de telefonie şi Internet apărea, în documentele NSA, ca o bază de date privilegiată în materie de telecomunicaţii şi Internet, alături de naţiuni precum China, Rusia, Iran şi Pakistan”, se mai arată în articol.

C.I.