16.7 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021 - 18:56

SUA au în vedere inclusiv colaborarea cu Iranul pentru a opri agravarea situației din Irak

spot_img

Secretarul de Stat american, John Kerry, a declarat luni că SUA iau în calcul “toate opțiunile disponibile” pentru stabilizarea Irakului

siil_irak

Statele Unite vor lua în considerare, pentru stabilizarea Irakului, inclusiv varianta atacurilor cu avioane fără pilot şi cea a cooperării cu Iranul, afirmă secretarul de Stat american, John Kerry, citat de NBC.

Statele Unite vor analiza toate opţiunile disponibile pentru a opri agravarea situaţiei în Irak, inclusiv atacuri cu drone şi cooperarea cu Iranul. Nu cred că insurgenţii sunniţi vor ajunge la Bagdad în scurt timp, dar când avem crime şi gropi comune, acest lucru trebuie oprit, din aer sau altfel.

John Kerry
secretar de Stat, SUA

Întrebat dacă Statele Unite ar putea coopera pe plan militar cu Iranul, un aliat al premierului Nuri al-Maliki, Kerry a răspuns: “Nu aş exclude nicio variantă constructivă“.

Grupul terorist sunnit Stat Islamic în Irak şi Levant (SIIL), afiliat reţelei Al-Qaida, a ocupat, în ultimele săptămâni, numeroase provincii din nordul Irakului, iar acum avansează spre Bagdad.

Un portavion şi alte trei nave militare ale SUA au intrat în Golful Persic

Portavionul George H.W. Bush şi alte trei nave militare americane au intrat în Golful Persic, pentru a fi disponibile în cazul în care SUA vor demara operaţiuni în Irak, unde activităţile insurgenţilor sunniţi s-au intensificat.

Nava americană USS Mesa Verde, având la bord 550 de membri ai Forţelor navale şi avioane de tip Osprey, a intrat luni în Golful Persic, pentru a furniza trupe în cazul în care se decide evacuarea ambasadei americane din Bagdad.

Secretarul Apărării, Chuck Hagel, a ordonat navei de transport USS Mesa Verde să intre în Golful Persic. Nava a trecut deja de Strâmtoarea Ormuz“, afirmă purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby. Nava, care poate fi bază pentru elicoptere, este echipată cu avioane cu decolare verticală de tip MV-22 Osprey.

Cei 550 de membri ai Forţelor navale americane pot participa, în caz de necesitate, la evacuarea personalului ambasadei americane din Bagdad.

În Golful Persic a ajuns şi portavionul USS George H.W. Bush, care are la bord peste 70 de avioane şi elicoptere militare. Portavionul este escortat de distrugătorul USS Truxtun şi de crucişătorul USS Philippines Sea.

R.D.