7.8 C
București
miercuri, 27 octombrie 2021 - 1:37

SUA au atacat cu rachete o bază militară siriană – 6 morţi. Kremlin: este un act de ”agresiune asupra unui stat suveran” / UPDATE

spot_img
  • UPDATE

Armata siriană a anunţat că 6 militari au murit în urma atacului asupra unei baze militare siriene, a transmis armata siriană, care a adăugat că va continua ”lupta împotriva terorismului” pentru a readuce ”pacea şi securitatea în toată Siria”.

Statele Unite au lansat un bombardament cu rachete asupra unei baze militare din Siria, ca reacţie la atacul chimic comis în urmă cu câteva zile, a anunțat Pentagonul. Aceasta este prima operaţiune americană care vizează regimul Bashar al-Assad. Siria a confirmat atacul SUA, precizând că sunt victime. Rusia a avertizat că vor fi consecinţe grave.

Loviturile SUA din Siria au distrus aproape în totalitate baza aeriană vizată, situată lângă orașul Homs, și au ucis patru militari sirieni, a anunțat vineri Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), relatează AFP, DPA și Reuters, citate de Agerpres.

“Avem confirmarea morții a patru militari, între care și un general de brigadă din forțele aeriene siriene. Aeroportul a fost distrus aproape în totalitate: pista, depozitul de combustibil și clădirea apărării aeriene au fost pulverizate”, a declarat Rami Abdel Rahman, directorul OSDO.

Zeci de militari au fost de asemenea răniți, a afirmat el pentru DPA.

Președintele american Donald Trump a ordonat joi lovituri împotriva Siriei ca ripostă la presupusul atac chimic imputat “dictatorului Bashar al-Assad”.

Aceste lovituri, prima operațiune militară a SUA împotriva regimului sirian, au fost efectuate cu “59 de rachete de croazieră” Tomahawk, a indicat Casa Albă, precizând că acestea au vizat baza aeriană Shayrat “asociată programului” de arme chimice al Damascului și “direct legată” de evenimentele “oribile” de marți.

Kremlinul a reacționat imediat și a anunțat că va solicita o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate ONU după atacul Statelor Unite asupra unei baze din Siria, avertizând că este vorba de o “agresiune” împotriva unui stat membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite.

În primul rând, Rusia va solicita o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU. Acest atac poate fi considerat un act de agresiune comis de Statele Unite asupra unui stat membru ONU, a declarat Victor Ozerov, preşedintele Comisiei pentru Apărare şi Securitate din Consiliul Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului rus.

Comisia pentru Apărare a Dumei de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, a avertizat că operaţiunea americană ar putea conduce la deteriorarea relaţiilor dintre Statele Unite şi Rusia şi la extinderea conflictelor în Orientul Mijlociu.

Potrivit unor surse militare, în baza aeriană siriană atacată de Statele Unite erau şi militari ruşi, iar Pentagonul a avertizat în avans Moscova în legătură cu lansarea rachetelor.

Marți, un atac chimic imputat armatei siriene împotriva orașului Khan Shaykhun, din nord-vestul Siriei, a făcut cel puțin 86 de morți și a provocat indignarea internațională. Imaginile cu victime, femei și copii agonizând, au șocat lumea.

R.D.