9.3 C
București
joi, 21 octombrie 2021 - 5:24

SUA a notificat oficial ONU că părăsește OMS

spot_img

Administrația Trump a notificat oficial Organizației Națiunilor Unite că Statele Unite se retrag din Organizația Mondială a Sănătății, au declarat marți oficialii americani, reducând una dintre cele mai mari surse de ajutor ale organizației pe fondul unei pandemii care a infectat mai mult de 11,6 milioane de persoane și a răpus mai mult de jumătate de milion de oameni, scrie New York Times.

„Notificarea de retragere a Statelor Unite, începând cu 6 iulie 2021, a fost transmisă secretarului general al U.N., care este depozitarul pentru OMS.”, a declarat un oficial al administrației superioare conform New York Times.

Prin lege, Statele Unite trebuie să dea organizației un preaviz de un an dacă intenționează să se retragă și să îndeplinească toate obligațiile financiare curente din anul în curs.

Donald Trump, al cărui răspuns la pandemie a atras critici, a anunțat pentru prima dată că intenționează să oprească finanțarea către OMS în aprilie, susținând că organizația a făcut o serie de greșeli în combaterea coronavirusului.

Anunțul său privind retragea a atras imediat critici. Senatorul Lamar Alexander din Tennessee, un republican care este președintele comitetului de sănătate al Senatului, a declarat că nu este de acord cu decizia președintelui.

„Retragerea apartenenței Statelor Unite ar putea, printre altele, să interfereze cu studii clinice care sunt esențiale pentru dezvoltarea vaccinurilor, de care au nevoie cetățenii Statelor Unite, precum și alții din lume”, a spus el într-un comunicat. „Și retragerea ar putea îngreuna munca cu alte țări pentru a opri virusurile înainte de a ajunge în Statele Unite.”

SUA nu se pot retrage decât anul viitor, după alegerile prezidențiale. Fostul vicepreședinte Joseph R. Biden Jr., presupusul candidat democrat, a declarat pe Twitter că va reveni la OMS „în prima mea zi ca președinte.”

Donald Trump a acuzat OMS, încă din această primăvară, acuzând-o că a făcut prea puțin pentru a avertiza lumea despre focar. Agenția a emis prima alarmă pe 4 ianuarie, la doar cinci zile după ce departamentul local de sănătate din Wuhan, China, a anunțat 27 de cazuri de pneumonie neobișnuită pe o piață locală de fructe de mare și a urmat un raport detaliat a doua zi.