În luna decembrie 2020, vaccinul Pfizer/BioNTech a fost aprobat în SUA pentru folosirea în cazul persoanelor cu vârste de peste 16 ani. FDA a modificat acum autorizaţia pentru a include copiii cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani.

Săptămâna trecută, preşedintele Joe Biden a spus la Casa Albă că administraţia „este gata să se mişte imediat pentru a organiza aproximativ 20.000 de unităţi farmaceutice în ţară pregătite să vaccineze aceşti adolescenţi imediat ce FDA îşi dă acordul”.

Mai întâi, Comitetul consultativ privind practicile de imunizare (ACIP) de la Centrul pentru controlul şi prevenţia bolilor (CDC) se va întruni miercuri pentru a actualiza recomandarea referitor la ce persoane ar trebui să primească serul Pfizer.

Dacă şeful CDC, dr. Rochelle Walensky, va semna recomandările comitetului, primele doze vor putea fi administrate copiilor cu vârste de peste 12 ani în câteva zile.

Vaccinul Pfizer, în două doze administrate la distanţă de trei săptămâni, va fi acelaşi cu care sunt imunizaţi adulţii, a spus FDA. 

La finalul lunii martie, Pfizer a transmis că datele rezultate din a treia fază a studiului clinic arată că vaccinul anti-Covid este 100% eficient în prevenirea dezvoltării bolii la copii cu vârste între 12 şi 15 ani.

Serul dezvoltat de Pfizer este singurul disponibil în Statele Unite pentru persoanele cu vârste sub 18 ani. Johnson & Johnson studiază un ser într-o doză pentru copiii cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani, iar Pfizer şi Moderna au început de asemenea studiile pe copii cu vârste de peste 6 luni. Aceştia vor fi monitorizaţi jumătate de an, iar rezultatele sunt aşteptate la finalul anului viitor.