23.6 C
București
duminică, 20 iunie 2021 - 19:00

SUA a adoptat un proiect de lege împotriva discriminării pe baza orientării sexuale

spot_img

 senatul american

Senatul american a adoptat joi un proiect de lege istoric, care interzice firmelor să angajeze sau să concedieze o persoană pe baza identităţii sau orientării sexuale, însă textul urmează să fie supus şi aprobării Camerei Reprezentanţilor, precizează AFP.

Textul, “Employment Non-Discrimination Act” (ENDA) a fost adoptat cu 64 de voturi la 32 în Camera superioară majoritar democrată, bucurându-se de o susţinere puternică din partea ambelor partide.

Administraţia democrată a preşedintelui Barack Obama a reacţionat imediat după vot, exprimându-şi satisfacţia faţă de adoptarea acestui text, care are în vedere să “pună capăt nedreptăţii care-i afectează pe concetăţenii noştri americani cărora le este refuzat un loc de muncă sau care sunt concediaţi doar pentru că sunt gay, lesbiene, bisexuali sau transsexuali” (LGBT).

Casa Albă îndeamnă, în acest comunicat, Camera Reprezentanţilor, majoritar republicană, să “supună la vot acest text şi să îl trimită Biroului (preşedintelui Obama) pentru a deveni lege” cât mai rapid.

În timp ce apărătorii ENDA prezintă acest proiect ca pe una dintre legislaţiile în domeniul drepturilor civice cele mai importante din ultimii ani, opozanţii conservatori îl percep ca pe un “pumnal” înfipt în inima libertăţii religioase.

Opoziţia republicanilor s-a diminuat considerabil începând de săptămâna trecută, după ce textul a fost supus unei serii de amendamente vizând protejarea grupurilor religioase.

Această legislaţie riscă să fie blocată în Camera Reprezentanţilor, al cărei preşedinte, John Boehner, a apreciat că poate dăuna firmelor.

C.A.