3.7 C
București
luni, 6 decembrie 2021 - 20:10
No menu items!

SUA şi Coreea de Sud vor efectua manevre militare comune în Marea Japoniei

spot_img

SUA şi Coreea de Sud vor efectua manevre militare comune în Marea Japoniei

Coreea de Sud şi Statele Unite ale Americii au început luni exerciţii navale comune de două zile în largul coastei estice a statului coreean, cu participarea unui portavion american cu propulsie nucleară, potrivit RIA Novosti.

Spre începutul zilei, USS Nimitz (CVN 68), cu o greutate de 97.000 de tone, a părăsit portul sud-estic Busan pentru a efectua manevre împreună cu marina sud-coreeană în Marea Japoniei în apropiere de Pohang, conform agenţiei de presă Yonhap, care a citat un înalt oficial militar.

Grupul de atac Nimitz (Nimitz Strike Group) este compus din portavionul USS Nimitz şi mai multe crucişătoare şi distrugătoare dotate cu rachete teleghidate.

Oficiasli milioatari au precizat că, Coreea de Sud a mobilizat distrugătorul King Sejong, dotat cu sistemul antirachetă Aegis, şi distrugătorul Chungmugong Yi Sunshin (clasa DDH-II) pentru exerciţiile de război. Distrugătoarele cu sisteme Aegis ale celor două ţări vor efectua manevre pentru detectarea rachetelor, manevre antisubmarin şi antiaeronavă.

În ciuda faptului că Seulul şi Washingtonul susţin că manevrele sunt defensive, Phenianul condamnă prezenţa în apropierea teritoriului său a portavionului cu propulsie nucleară.

Secretariatul nord-coreean al Comisiei pentru Reunificarea Paşnică a Coreii a apreciat că această prezenţă este o “ameninţare deschisă şi o tentativă de şantajare a RPDC şi, totodată, o gravă provocare militară de a lansa un război nuclear /…/ cu orice cost asupra Peninsulei Coreea”, precizează RIA Novosti.

Tensiunile s-au amplificat în Peninsula Coreea încă din luna decembrie, când Coreea de Nord a testat două rachete du raza lungă de acțiune, urmate în februarie de al treilea test nuclear.

C.I.