29.2 C
București
vineri, 22 septembrie 2023 - 22:17
No menu items!

Stuttgart-ul aşteaptă un număr mare de români şi bulgari în adăposturile de noapte

spot_img

saraci fara adapost

Administraţia oraşului Stuttgart se teme că numărul românilor şi bulgarilor care vor ajunge în adăposturile de noapte ale primăriei va creşte semnificativ în lunile ce vor veni.

Adăpostul central a fost redeschis înainte de venirea iernii, însă administraţia se aşteaptă ca la el să apeleze nu doar localnicii fără adăpost, dar şi tot mai mulţi imigranţi din România şi Bulgaria. Mare parte dintre imigranţii români şi bulgari au un nivel educaţional scăzut şi nu vorbesc limba germană, acesta fiind unul dintre motivele pentru care ajung în adăposturile de noapte sau în alte centre sociale.

“Deja în iernile trecute am fost supra-aglomeraţi, pentru că au venit mulţi imigranţi săraci”, a precizat şeful direcţiei sociale a administraţiei locale din Stuttgart, Walter Tattermusch, adăugând că în această iarnă, oraşul va trebuie să adăpostească un număr şi mai mare de imigranţi săraci din Europa de Est. Acest lucru va trebui făcut fără a încuraja totuși venirea lor aici.

Walter Tattermusch critică guvernul federal pentru creerea unei libertăți de circulație nelimitate la nivelul UE, care conduce către “o emigrație din motive de sărăcie” care trebuie încorporată de comunităţile locale. În 2014 se preconizează o creștere considerabilă a numărului de români și bulgari veniți în Germania, ca urmare a acordării accesului neîngrădit pe piaţa europeană a muncii.În prezent posibilitățile lor de acces pe piaţa muncii sunt limitate de legislaţie.

“Eforturile solitare ale comunelor nu au niciun rezultat, trebuie să ne pregătim pentru 2014, când şi românii şi bulgari vor avea libertate totală de circulaţie”, a precizat Walter Tattermusch, care iși pune încrederea într-un acord cu alte oraşe care întâmpină aceeaşi problemă.