10.4 C
București
vineri, 22 octombrie 2021 - 9:42

Studiul gemenilor arată efectul genelor în simptomatologia Covid-19

spot_img

Oamenii de știință au descoperit că factorii genetici explică 50% din diferențele dintre simptomele pe care bolnavii de COVID-19 le resimt, scrie The Guardian. Constatarea se bazează pe datele colectate prin aplicația Covid-19 Symptom Tracker, lansată, luna trecută, de o echipă de cercetători de la King’s College London.

În timp ce oamenii sunt încurajați să utilizeze aplicația pentru a urmări cum se simt zi de zi, echipa a solicitat și participarea a mii de gemeni din Marea Britanie, care au făcut deja parte dintr-un alt proiect de cercetare, să utilizeze aplicația și să înregistreze dacă au simptome sau nu. Echipa a folosit algoritmi de învățare automată, împreună cu date de la cei 2,7 milioane de utilizatori de aplicații – mulți dintre care au fost testați pentru coronavirus – pentru a rezolva combinația de simptome care indică că o persoană poate avea Covid-19.

Apoi, echipa s-a concentrat pe datele provenind de la puțin peste 2.600 de gemeni pentru a încerca să stabilească dacă simptomele experimentate de cei preconizați să aibă Covid-19 au fost legate de profilul genetic.

Ideea a fost să analizăm practic asemănările dintre simptome sau non-simptome între gemenii identici, care împărtășesc 100% din genele lor și gemenii non-identici, care împărtășesc doar jumătate din genele lor”, a spus Prof Tim Spector, unul a oamenilor de știință care conduc efortul, a spus Gardianului. „Dacă există un factor genetic în exprimarea simptomelor, atunci vom vedea o similitudine mai mare în [gemenii] identici decât în ​​cei neidentici [gemeni] și asta este practic ceea ce am arătat.”

Studiul, care nu a fost încă revizuit de la egal la egal, a luat în calcul dacă gemenii erau în aceeași gospodărie, rezultatele relevând că factorii genetici au explicat aproximativ 50% din diferențele dintre simptomele oamenilor de Covid-19.

Mai exact, echipa a găsit o influență genetică substanțială pentru simptomele febră, diaree, delir și pierderi de gust și miros. În schimb, o voce răgușită, o tuse, mâncarea sărită, dureri în piept și dureri abdominale nu au fost legate de profilul genetic.