19.4 C
București
vineri, 29 martie 2024 - 10:54
No menu items!

STUDIU: Un hot-dog scurtează viața cu 36 de minute

spot_img

Hot-dog-ul rămâne plăcerea vinovată a milioane de oameni, în ciuda atenționărilor repetate din partea nutriționiștilor asupra efectelor negative pe care le are această opțiune alimentară. Cercetătorii de la Universitatea din Michigan au publicat recent un studiu în revista Nature, în care au analizat peste 5.800 de alimente și le-au clasificat în funcție de impactul lor asupra sănătății umane și a mediului. Hot-dog-ul devine o mare îngrijorare după ce au stabilit că un singur hot-dog reduce viața cu circa 30 de minute.

 

Nu este o tragedie să consumi ocazional câte un hot dog, dar în momentul în care o faci timp de 365 de zile, atunci devine o adevărată problemă, explică autorii studiului.

Cum au ajuns oamenii de știință la aceste concluzii

Mai întâi, a fost calculat scorul de sănătate folosind un indice nutrițional numit Health Nutritional Index, pe care l-au dezvoltat anterior împreună cu nutriționistul și coautorul studiului, Victor Fulgoni III.

Acest lucru a fost dezvoltat folosind datele dintr-un uriaș studiu epidemiologic numit Cauza Globală a Bolilor (GBD), care acoperă mai mult de treizeci de ani de date din fiecare țară din lume. Cu aceste informații, GBD cuantifică nu doar prevalența diferiților factori de sănătate, stil de viață și mediu – inclusiv 15 factori alimentari – ci și daunele relative cauzate de aceștia.

Folosind această masă imensă de informații, echipa a calculat în câteva minute impactul pe care îl au mii de alimente asupra sănătății.

Astfel, un hot dog îți „răpește” 36 de minute din viață, în timp ce un castravete poate adăuga aproape zece minute la durata de viață.

În această amplă analiză, echipa de cercetători a dorit să includă și considerații de mediu. Cercetătorii au folosit o metodă numită IMPACT World +, care măsoară impactul asupra ciclului de viață al alimentelor din lucruri precum producția, prelucrarea, prepararea, consumul, deșeurile, utilizarea apei, dar și impactul asupra sănătății umane din lucruri precum poluarea.

Cercetătorii au sortat alimentele în trei zone de culoare: roșu, galben și verde

Alimentele din zona verde sunt considerate cele mai bune, atât pentru sănătate, cât și pentru mediu, iar printre acestea includem nucile, fructele, legumele, leguminoasele, cerealele integrale și anumite fructe de mare.

Alimentele din zona galbenă, precum carnea de pui, produsele lactate, alimentele care au la bază ouă au un profil nutrițional potrivit și un impact moderat asupra mediului.

Alimentele din zona roșie, precum carnea procesată – vită, porc, miel – sunt identificate ca având un impact negativ considerabil, atât asupra sănătății, cât și asupra mediului.

C.Dumitrescu