9.6 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 0:08
No menu items!

Studiu surprinzător privind mortalitatea în UE, înainte de COVID-19. Câte decese sunt cauzate de boli respiratorii?

spot_img

Afecțiunile respiratorii au reprezentat a treia cauză de mortalitate în UE în 2015, fiind responsabile de 8% din decese. Peste 440 de mii de persoane au decedat în urma bolilor respiratorii, majoritatea deceselor fiind în rândul persoanelor cu vârste peste 65 de ani. Afecțiunile respiratorii care au cauzat cele mai multe decese au fost BPOC, pneumoniile, astmul și gripa. Cele mai multe cazuri de decese cauzate de afecțiuni respiratorii s-au întâlnit în Marea Britanie și Irlanda iar cele mai puține cazuri în Finlanda, Letonia, Estonia și Lituania, scria, în decembrie 2018, https://rohealthreview.ro/ .

”Ratele de deces sunt mai mari în rândul bărbaților decât în rândul femeilor. Prevalența mortalității cauzate de bolile respiratorii este estimată a crește în anii următori, din cauza îmbătrânirii populației și a subraportării BPOC. Multe decese ar putea fi prevenite prin încetarea fumatului și prin creșterea vaccinării antigripale, în special în rândul populației vârstnice. În plus, managementul corect al cazurilor de astm și BPOC ar putea reduce complicațiile acestor afecțiuni.”

Raportul Health at a Glance 2018, publicat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) și Comisia Europeană, prezintă o analiză comparativă a celor 28 de țări membre UE, cinci țări europene candidate UE și trei țări EFTA (Asociația Europeană a Liberului Schimb) în ceea ce privește starea de sănătate a cetățenilor și performanțele sistemelor de sănătate din aceste țări.

Al treilea capitol al raportului prezintă starea de sănătate a europenilor și analizează speranța de viață, principalele cauze de deces, inegalitățile sociale și de sănătate și prevalența bolilor netransmisibile.

În România, speranța de viață este sub 80 de ani.

Speranța de viață a crescut în Europa în ultimele zeci de ani, dar creșterea a încetinit din 2010. În cele 28 de state UE, speranța de viață este de 81 de ani, ajungând chiar la 83 de ani în Spania și Italia. În două treimi din țările UE speranța de viață depășește 80 de ani, dar nu și în România, Bulgaria, Letonia și Lituania, țări aflate pe ultimele locuri la acest capitol.