12.4 C
București
vineri, 29 martie 2024 - 1:46
No menu items!

Studiu: Suprafața irigată poate crește de la 0,6 mil. ha la peste 1,8 mil. ha

spot_img

Suprafața irigată a României poate crește de la 619 mii de hectare la peste 1,8 milioane hectare, fără a se înregistra un impact negativ asupra surselor de apă, potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii.

Studiul a fost necesar pentru a evalua impactul pe care proiectele care vizează investiții în modernizarea sistemelor cu rezultat în mărirea netă a suprafeței irigate îl au asupra surselor de apă. Au fost analizate sursele de irigații, respectiv Dunărea, râurile interioare, lacurile naturale și lacurile de acumulare.

În context, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a anunțat că primește proiecte care vizează investiții în modernizarea sistemelor care au ca rezultat o mărire netă a suprafeței irigate, aferente submăsurii ”Investiții pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice – Componenta infrastructură de Irigații”.

AFIR a publicat pe site-ul propriu studiul intitulat ,,Analiza privind potențialul impact al sistemelor de irigații asupra resurselor de apă din punct de vedere cantitativ, ca rezultat al actualizării Strategiei Investițiilor în sectorul irigații prin evaluarea indicatorilor aferenți regimului hidrologic”. Documentul, solicitat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a fost elaborat de Ministerul Apelor și Pădurilor.

„Infrastructura de irigații este un element cheie în ceea ce înseamnă o agricultură sustenabilă în România, atât pentru fermieri, cât și pentru populație. Chiar dacă nevoia de a iriga este mare, apa folosită pentru irigații trebuie să fie gospodărită cu mare grijă, impactul consumului de apă asupra mediului, chiar și în folosul agriculturii, fiind unul major”, a declarat Adrian-Ionuț Chesnoiu, directorul general al AFIR.

O investiție având ca rezultat o mărire netă a suprafeței irigate care afectează sursele de apă subterană sau de suprafață este eligibilă numai dacă acestea sunt considerate satisfăcătoare în ceea ce privește cantitatea de apă în planul de management al bazinului hidrografic. Totodată, eligibilitatea proiectului este dată și de analiza de mediu realizată de către autoritatea competentă, care trebuie să confirme că nu va exista niciun efect negativ semnificativ asupra mediului.

Sprijinul public pentru investițiile finanțate prin această submăsură este 100% nerambursabil și nu va depăși 1.000.000 euro per proiect pentru sistemele de irigații aferente stațiilor de punere sub presiune (SPP) sau 1.500.000 euro per proiect pentru amenajarea sistemelor de irigații aferente stațiilor de pompare și repompare (SPA – Stații de pompare a apei, SRP – Stații de repompare).

T.S.