13.4 C
București
miercuri, 22 septembrie 2021 - 11:36

Studiu pe jumătate de milion de pacienți COVID: Doar 8% dintre ei au răspândit virusul

spot_img

Un studiu efectuat pe mai mult de jumătate de milion de persoane din India expuse la noul coronavirus SARS-CoV-2 sugerează că responsabil pentru răspândirea continuă a virusului este doar un procent mic dintre cei care se infectează. Mai mult, copiii și tinerii s-au dovedit a fi potențial mult mai contagioși – în special în gospodării – decât au relevat studiile anterioare, potrivit unei lucrări a cercetătorilor din Statele Unite și India publicată pe 30 septembrie în revista Science.

Cercetătorii de la Princeton Environmental Institute (PEI), Universitatea Johns Hopkins și Universitatea din California, Berkeley, au lucrat cu oficiali din domeniul sănătății publice din statele sud-estice indiene Tamil Nadu și Andhra Pradesh pentru a urmări căile de infecție și rata mortalității în rândul a 575.071 de persoane care au fost expuse la 84.965 de cazuri confirmate de COVID-19, boala cauzată de SARS-CoV-2. Este cel mai mare studiu de urmărire a contactelor efectuat în lume pentru orice boală.

Cercetătorul principal Ramanan Laxminarayan a declarat că lucrarea este primul studiu amplu care surprinde măsura extraordinară în care SARS-CoV-2 se bazează pe „supra-răspândire”, în care un procent mic din populația infectată transmite virusul către mai mulți oameni. Cercetătorii au descoperit că 71% dintre persoanele pozitive nu au infectat niciunul dintre contactele lor, în timp ce doar 8% dintre persoanele infectate au generat 60% din noile cazuri.

„Studiul nostru prezintă cea mai mare demonstrație empirică de super-răspândire de care suntem constienți în orice boală infecțioasă”, a spus Laxminarayan. Fenomenele de super-transmitere sunt mai degrabă regula decât excepția atunci când se urmărește răspândirea COVID-19, atât în India, cât și probabil în toate locurile afectate”.

Cercetătorii au prezentat primele dovezi la scară largă a faptului că implementarea carantinei a avut o contribuție substanțială la reducerea răspândirii coronavirusului.

Conform sursei citate, cercetătorii au descoperit că șansele ca o persoană cu coronavirus, indiferent de vârstă, să transmită virusul unui contact apropiat variază de la 2,6% în comunitate la 9% în gospodărie. Cercetătorii au descoperit că adulții tineri și copiii – care au reprezentat o treime din cazurile de COVID – au avut un rol substanțial în răspândirea virusului în populațiile studiate.

Copiii sunt transmițători foarte eficienți în acest cadru, ceea ce nu a fost stabilit cu fermitate în studiile anterioare”, a spus Laxminarayan. „Am constatat că decesele și cazurile raportate au fost mai concentrate în cohorte mai tinere decât ne-am așteptat pe baza observațiilor din țările cu venituri mai mari

Sursa: https://www.sciencemag.org/